moj posao
 • 28 prosinca, 2022
 • Ivan Anic
 • 0

Čak 71 posto menadžera koji zapošljavaju nisu obožavatelji kandidata koji u svom životopisu koriste riječ ‘motivirani’. ‘Strastveni’ se također našao na listi zabranjenih riječi. S više od 4.000 analiziranih životopisa, više od 50 posto radije bi da kandidati odustanu od te riječi.

U nastavku, PickJobs donosi još neke riječi koje nisu poželjene u životopisu:

Najbolji – 76 posto poslodavaca ne voli

Motiviran – 71 posto poslodavaca ne voli

Strastven – preko 50 posto poslodavaca ne voli

Izvrstan – 54 posto poslodavaca ne voli

Marljiv – 43 posto poslodavaca ne voli

Posvećen – 69 posto poslodavaca savjetuje da ne koriste riječ

Dokazano – iznenađujućih 65 posto poslodavaca ne voli

Popunjavanje dragocjenog životopisa neinformativnim frazama može baciti lošu sliku na cijeli dokument. Osim gore navedenih riječi koje je bolje izbaciti iz životopisa donosimo vam još neke pojmove koji nije mudro uvrstiti u životopis.

 • Nezaposlen- datumi kada ste i koliko bili u radnom odnosu već jasno pokazuju da trenutno nemate posao – nema potrebe da to naglašavate
 • Pridjevi- Je li razvoj vaše karijere tekao glatko ili ste imali pauze između poslova? Govore li činjenice same za sebe, nema potrebe da zauzimate dragocjen prostor životopisa suvišnim informacijama. Prilažete li i molbu uz životopis, to je više nego dovoljno informacija o vašim kvalifikacijama
 • Sinergija- Riječi poput sinergije nisu potrebne u životopisu, Budite jednostavni i precizni u izražavanju.
 • Preporuke dostupne na zahtjev- ‘Preporuke na zahtjev’ kao natuknica na kraju životopisa pokazuju da ste ambiciozni, ali nedostaje konkretna informacija. Ako imate preporuku, jednostavno je priložite odmah u prijavi. Ako poslodavac želi preporuku, zatražit će je neovisno o tome jeste li naveli da je ‘preporuka dostupna na zahtjev’ ili ne.
 • Na vrijeme- I opet, točnost kandidata se podrazumijeva. Radije ispunite životopis zanimljivim sadržajem i postignućima. Jeste li učinili nešto zahvaljujući čemu je tvrtka uspjela napraviti određene uštede?
 • Stručnjak- Ne koristite tu riječ, osim ako stvarno niste stručnjak. U suprotnom, pripremite se na paprena pitanja kojima će se nastojati provjeriti ta vaša stručnost.
 • Ne znam, ne mogu- Negacija općenito ne bi trebala biti uključena u životopis. Životopis ukazuje sve što možete i znate učinit, a ne na stvari koje ne znate.
 • Bespotrebne osobne informacije- Obiteljski i bračni status, osobni interesi nisu dio životopisa. Ti podaci ne govore o vašim kvalifikacijama koje vas čine idealnim kandidatom za tu radnu poziciju.
 • Generaliziranje- Upotpunite životopis brojkama, umjesto da navodite samo općenite informacije. To mogu biti konkretne brojke ili postotci. Uglavnom, pružite dovoljno sadržaja koji će dočarati vaš utjecaj ili doprinos. Pritom imajte na umu da pod postignuća spadaju i uštede koje ste ostvarili. Primjerice, ukoliko ste smanjili trošak nečega za 15%, to je dobra informacija za životopis.
 • Postignuća- Opis posla je jedno, postignuća su nešto sasvim drugo. Ukoliko ste, primjerice, povećali zadovoljstvo korisnika za 30% u periodu od 9 mjeseci ili ste kolegama prenijeli nove i učinkovitije metode obavljanja posla, to su informacije koje o vašem radu govore više nego kada biste samo naveli da ste ‘radili s korisnicima’. Postignuća nerijetko navodimo pod opis posla, ali treba ih preciznije izraziti i, kad god je to moguće, brojčano potkrijepiti.

Ukoliko ste se pronašli u nekim od ovih riječi i vaš dosadašnji životopis ih sadrži – vrijeme je za novi! Životopis je najčešće prvi kontakt poslodavca s vama kao potencijalnim kandidatom. Kvalitetnim sadržajem pokažite mu da odgovarate uvjetima koje traži iz oglasa i osigurajte si posao. Zato vam nudimo već gotove obrasce za životopise. Preuzmite one koji vam se sviđaju, ispunite ih svojim podacima i pošaljite budućim poslodavcima. Sretno!