moj posao
  • 1 prosinca, 2022
  • Ivan Anic
  • 0

Kada pišemo životopis ili molbu za posao, svi imamo određene riječi ili fraze koje koristimo kako bismo popunili praznine u životopisu, a te riječi i fraze su upravo one koji mnogi drugi koriste.

Zato vam preporučujemo koje bismo fraze trebali izbjegavati kod pisanja životopisa.

1. “Inovativan”

Mnogi se u svojim životopisima razbacuju tim pridjevom iako ih on zapravo ne karakterizira. Čak i ako jeste inovativni, savjetuju stručnjaci, nemojte to napisati u svom životopisu. Dokažite to prvom prilikom.

2. “Dugogodišnje radno iskustvo”

To što imate mnogo iskustva u nekom poslu, odnosno radili ste ga dugi niz godina – zapravo ne govori ništa o tome koliko ste zapravo stručni i vješti. Radije se poslužite primjerima uspješnih projekata ili kampanja koje ste imali do sada.

3. “Odgovoran”

Prije svega, odgovornost se podrazumijeva, a osim toga ne govori mnogo o vama. Odgovornost je pridjev koji poslodavci najmanje vole vidjeti u vašem CV-u. Više ih zanimaju stvarna dostignuća i rezultati u prošlim poslovima.

4. “Kreativan”

Kreativnost se toliko često koristi u životopisima da je već izgubila svoje pravo značenje i poslodavci se jednoglasno slažu kako biste je apsolutno trebali izbjegavati u svom CV-u.

5. “Organiziran”

Jedan od pridjeva koji zapravo ne govori ništa o konkretnim vještinama i sposobnostima. U čemu ste točno organizirani i kakav utjecaj to ima na konačan ishod prilikom rjševanja zadataka i obavljanja posla – to zanima vašeg budućeg poslodavca.

6. “Motiviran”

Motivacija prilikom prijave na novi posao se podrazumijeva. Zapravo, poslodavcima se mnoge stvari podrazumijevaju i morat ćete ih obavljati bez obzira bili motivirani ili ne i radi toga nećete dobiti posebnu zahvalu.

7. “Stalo mi je do rezultata”

Posao se radi upravo zbog rezultata. O rezultatima ovisi boljitak ili gubitak tvrtke pa u skladu s time i vaša plaća. Poslodavaci se slažu kako im je ova fraza jedna od najomraženijih.

8. “Timski igrač”

Rad u timu podrazumijeva mnoge segmente i ostaje nedorečeno kakve su vaše komunikacijske i socijalne vještine. Radije se poslužite pridjevima poput: empatičan, strpljiv u komunikaciji s kolegama i slično.

9. “Stručnjak”

Ovu riječ jednostavno nemojte koristiti.

10. “Radna etika”

Dolazak na posao na vrijeme, korektnost prema kolegama, obavljanje dnevnih zadatak te općenito obavljanje dužnosti i poštivanje dogovora koji su unaprijed definirani se podrazumijeva.

11. “Usmjerenost na detalje”

Uvijek je dobro biti usmjeren na detaljne stvari, no kod većine radnih mjesta ovakva se informacija podrazumijeva sama po sebi. Uostalom, svaki posao ima svojevrsne detalje na koje bi zaposlenik trebao paziti.

12. ” Tražim posao/karijeru/poziciju”

Kada šaljete otvorene molbe u tvrtku, informacija o tome što tražite – koju vrste posla i odgovornosti – dobro dođe, no kod javljanja na otvorene natječaje poslodavac je vjerojatno već naveo što točno traži, tako da je ponavljanje onoga što je poslodavac rekao suvišno.

13. ” Radna etika”

I informacija da posjedujete snažnu radnu etiku je suvišna jer ni jedan poslodavac neće zaposliti radnika koji ju ne posjeduje. A ako ga i zaposli, poslodavac će ubrzo shvatiti da ta osoba zanemaruje svoj posao i odgovornosti i naći će nekoga tko je posjeduje.

14. “Pismene komunikacijske vještine”

Ne zahtijevaju sva radna mjesta pisane komunikacijske vještine – ovisi na koji se posao prijavljujete. A za posao koji ih zahtjeva, kao odnosi s javnošću ili novinarstvo, podrazumijevaju se same po sebi.

Do sad ste koristili neke od ovih fraza? Šaljete istu verziju životopisa na sve oglase? Ako vam je jedan od ovih odgovora pozitivan, vrijeme je za novi životopis!  Životopis je najčešće prvi kontakt poslodavca s vama kao potencijalnim kandidatom. Kvalitetnim sadržajem pokažite mu da odgovarate uvjetima koje traži iz oglasa i osigurajte si posao. Zato vam nudimo već gotove obrasce za životopise. Preuzmite one koji vam se sviđaju, ispunite ih svojim podacima i pošaljite budućim poslodavcima. Sretno!

Za kraj donosimo savjete kako se možete istaknuti u moru životopisa i kandidata!