moj posao
  • 15 prosinca, 2022
  • Ivan Anic
  • 0

Životopis je kratak i precizno napisan tekst kojim se opisuju osobna dostignuća na obrazovnom planu, prethodno radno iskustvo, specifična znanja, vještine i osobine koje su važne prilikom prijave za specifično radno mjesto ili posao. Na temelju životopisa kandidata često se vrši predselekcija, odnosno odabir kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete navedenog radnog mjesta. Iz tog je razloga važno kvalitetno napisati životopis.

Zlatno je pravilo prilikom apliciranja na posao napraviti kvalitetan životopis, a onda i motivacijsko pismo.

Kratak, strukturiran i jasan

Stručnjaci se slažu da dobar životopis ne bi trebao biti predugačak, poželjno je da je dobro strukturiran i jasan. Potrebno je istaknuti osnovne informacije o sebi, radno iskustvo, obrazovanje, a zatim vještine i ključna znanja, kao i ostale kompetencije koje bi mogle biti od značaja poslodavcu ili vas istaknuti među drugim kandidatima i ostaviti dobar dojam na poslodavca.

Životopis je poželjno podijeliti u sekcije. Jasna struktura omogućit će poslodavcu jednostavan prelazak pogledom kroz ključne informacije koje su mu važne.

Ako i nemate puno radnog iskustva ili ga uopće nemate, i dalje nemojte zatrpavati životopis nepotrebnim informacijama već se usredotočite na kompetencije i vještine koje su poslodavcu važne za obavljanje određenog posla. Istaknite seminarski i istraživački rad, projekt na kojem ste sudjelovali tijekom školovanja ili praksu koju ste odradili, a možda ima veze s poslom na koji aplicirate. Također je poželjno istaknuti i nagrade ili priznanja koja ste zaprimili za svoj rad. Praksa je pokazala kako poslodavci cijene proaktivnost i želju za učenjem, odnosno spremnost na promjene i kontinuirano ulaganje u vlastita znanja i vještine.

Radno iskustvo

Informacije o poslovima koje ste radili poredajte obrnutim redom – od najnovije prema starijim informacijama. Na taj način poslodavac vidi kako je opseg vaših odgovornosti rastao sa svakom novom radnom pozicijom i koliko ste napredovali. Kada navodite radna iskustva, ne pišite preopširno. Važno je jasno i ciljano istaknuti što ste radili na određenom poslu. Također, ne navodite radna iskustva koja nemaju baš nikakve poveznice s poslom za koji se prijavljujete.

Ako poslodavac u oglasu stavlja naglasak na postignuća, prilagodite svoj životopis i više pažnje posvetite tim informacijama. Ukoliko je naglasak na vještinama, svaku navedenu potkrijepite nekim postignućem, konkretnim primjerom koji će biti dokaz da određenu vještinu zaista posjedujete (inače ne biste mogli ostvariti postignuće koje ste upravo naveli).

Konkretne brojke

Postignuća ćete najbolje prezentirati ako ih brojčano izrazite. Možete govoriti o postotcima, vremenskom periodu u kojem ste nešto uspješno obavili, završetku zadatka prije zadanog roka, povećanju prometa, prihoda, posjećenosti, broju novih klijenata, događaja koje ste organizirali itd. Ispod naziva svakog radnog mjesta ukratko opišite odgovornosti koje ste imali te istaknite svoja najrelevantnija postignuća.

Objasnite vlastite korake u određenom poslovnom procesu, na koji način ste došli do određenog cilja ili kakav je vaš određeni poslovni potez utjecao na cjelokupni rezultat. Ako i nemate radnog iskustva, opet se možete referirati na neki važan trenutak u vašem obrazovanju praktične namjene (rad, praksa, projekt) te objasnite na koji način ste ostvarili svoje ciljeve, posebno ako smatrate da će poslodavac moći vaše iskustvo projicirati na radno mjesto za koje aplicirate.

Gramatika i pravopis

Ponekad gramatika i pravopis, tj. takve greške stvarno mogu biti uzrok zašto je CV „odbijen”. Uključite spell check, guglajte kako se ispravno piše određena riječ jer je to najmanje što možete učiniti za sebe i da to ne bude razlog odbijenice. Prilikom pisanja životopisa, koristite stručne termine koji će poželjnom poslodavcu biti znak da baratate pojmovima važnim za posao za koji se prijavljujete. Izbjegavajte pisanje kratica jer bi to moglo upućivati na nemar, a svakako vodite računa o gramatičkoj ispravnosti teksta. Sve su to signali koji će onome tko čita vaš životopis pokazati da ste se potrudili oko sastavljanja životopisa i da vam je stalo do posla za koji se prijavljujete.

Životopis ti je duži od 2 stranice? Koristiš Europass obrazac? Šalješ istu verziju životopisa na sve oglase? Ako ti je bilo koji odgovor pozitivan, vrijeme je za novi životopis!  Životopis je najčešće prvi kontakt poslodavca s tobom kao potencijalnim kandidatom. Kvalitetnim sadržajem pokaži mu da odgovaraš uvjetima koje traži iz oglasa i osiguraj si posao. Zato ti nudimo već gotove obrasce za životopise. Preuzmi one koji ti se sviđaju, ispuni ih svojim podacima i pošalji budućim poslodavcima. Sretno!