moj posao
  • 22 prosinca, 2022
  • Ivan Anic
  • 0

Životopisi i LinkedIn profili su vrlo dobar način privlačenja pažnje, ali dobra molba za posao može uvelike impresionirati osobe koje donose odluke o zapošljavanju. U istraživanju ResumeLaba 83 posto ispitanika potvrdilo je da sjajna molba za posao može dovesti do intervjua čak i ako vaš životopis nije dovoljno dobar.

Kada pišete molbu za posao cilj je povezati se i pronaći zajedničku poveznicu. Životopis je povijesni pregled vaših poslova i vještina, dok molba za posao predstavlja vašu osobnost. Ali što molbu čini dobrom? Jednim dijelom stvar je u dužini. Prema jednom drugom istraživanju ResumeLaba, 82 posto stručnjaka smatra da je idealna dužina molbe jedna stranica, a dok ostatak ispitanika uglavnom smatra da bi molba trebalo biti duga najviše pola stranice.

U nastavku možete pročitati nekoliko natuknica koje ća vam pomoći da napišete izvrsnu molbu koja privlači pažnju.

Pišite imajući na umu opis posla

Vaša molba, kao i vaš životopis, trebala bi biti prilagođena opisu posla, a ne upadati u zamku općenitosti. Ako ste napisali molbu imajući na umu tvrtku, tjerate regrutera i menadžera za zapošljavanje da odrade sav posao. Prilagođavajući svoju ponudu ulozi, možete se učinkovitije “prodati”.

Prilagodite stil

Jedna od prvih stvari koje se gleda je ton ili stil kakvim je molba pisana. Čak i ako se prijavljujete za posao u tvrtki iz svojih snova, ne morate toliko zahvaljivati voditelju zapošljavanja što je pročitao vašu prijavu – to jest njihov posao. Ako svoju prijavu prikažete kao najveću uslugu koju vam je netko ikada učinio, ostavit ćete kod osobe koja čita pismo dojam da ste očajni. Preskočite neumjerene iskaze zahvalnosti i pokažite istinski interes pisanjem molbe koja povezuje vaše iskustvo sa zahtjevima radnog mjesta koje želite. Objasnite čitatelju što ste postigli i kako se to izravno može prenijeti u zadovoljavanje potreba tvrtke. To je mnogo bolji način korištenja prostora u pismu od iskazivanja prenaglašenog entuzijazma.

Naslovite pismo osobno

Kad je moguće, najbolje je nasloviti molbu izravno na osobu umjesto generički. Međutim, ako odgovarate na oglas, možda ćete morati odabrati generičku opciju. U tom slučaju pazite da ne pretjerate s formalnim izrazima. Samo “Hej” svakako nije prikladno, dok obraćanje s “Poštovani gospodine ili gospođo” nekada može zvučati previše kruto. Dobra praksa je istražiti robnu marku tvrtke i prilagoditi tekst tako da govori njihovim jezikom. Također, možete na LinkedInu potražiti ime menadžera za ljudske resurse. U idealnom slučaju, pismo bi trebalo biti upućeno stvarnoj osobi koja je zadužena za zapošljavanje na toj poziciji. Ako ne možete sa sigurnošću pronaći ime menadžera, molbu naslovite s “Poštovani menadžeru za ljudske resurse”.

Privucite njihovu pažnju

Već samom prijavom ste pokazali da ste zainteresirani, a naveli ste i predmet prijave, tako da bi to već trebalo biti jasno. Dobar način da privučete pozornost menadžera za ljudske resurse je da počnete s anegdotom koja naglašava zašto ste baš vi izvrstan kandidat.

Razmislite o izjavi poput jedne od ovih:

„Željela sam raditi u obrazovanju otkako sam zahvaljujući učiteljica trećeg razreda, gospođi Bachinger, otkrila ljubav prema čitanju.”

„Moj pristup menadžmentu je jednostavan: nastojim biti vođa za kakvog bih i sam želio raditi.”

„U tri godine provedene u [prijašnjoj tvrtki] povećao sam našu prosječnu tromjesečnu prodaju za [postotak].”

Takvi primjeri potiču osobu koja čita da nastavi čitati. A time ste napravili veliki korak ka željenom poslu. Osim toga, tako se ističete u konkurenciji velikog broja kandidata.

Pokažite da ste vezani uz tvrtku

Pronađite i povežite se s nečim što tvrtka radi. Ako vas je netko iz vaše mreže preporučio, odmah to spomenite. I svakako istražite tvrtku i pronađite što vas s njom povezuje. Ako odmah možete reći zašto želite raditi u toj tvrtki, to vam može puno pomoći da ‘kliknete’ s menadžerom za zapošljavanje. Pretražite informacije na Googleu, posjetite korporativnu stranicu o karijerama ili pronađite u medijima informacije koje će vam pomoći da dobijete uvid kako tvrtka radi, koje su njene vrijednosti i što se o njoj priča.

Djela, a ne riječi

Ako napišete popis svojih vještina, vasa će molba biti nalik svakoj drugoj prijavi formatiranoj na isti način. Cilj nije samo pokazati da ste kvalificirani – potrebno je pokazati da ste kvalificiraniji od svih ostalih kandidata. Želite jasno naglasiti ono po čemu ste drugačiji, tako da menadžer zadužen za zapošljavanja može vidjeti zašto vam treba posvetiti pažnju i doznati više o vama. Želite biti upečatljivi. Dakle, obogatite te sažetke vještina anegdotama i osobnošću.

Iznesite jake argumente

U molbi iznesite snažan argument zašto ste prava osoba za posao i tvrtku. Cilj je da osoba nakon prve rečenica pročita i ostatak. Prijeđite odmah na stvar – na poziciju koju želite i zašto ste za nju prikladni.

Koristite aktivne rečenice prilikom opisivanja kako biste stvorili razliku. Umjesto “Radio sam na financijskim izvješćima”, napišite “Sam sam izradio financijska izvješća svog tima i predstavio ih višem rukovodstvu”. Za razliku od početka molbe i zahvala, u ovom dijelu pisma pokažite entuzijazam. Nemojte ponavljati ono što piše vašem životopisu. Dodajte nešto novo, svježe. Većina molbe, koja bi u cijelosti trebala biti dugo oko pola stranice, trebala bi se odnositi na vaše kompetencije i rezultate koje možete navesti kako bi ste se pokazali to boljim kandidatom za poziciju.

Pokažite kako možete pridonijeti tvrtki

Mnogi kandidati (osobito oni koji započinju svoju karijeru) griješe usredotočujući se previše na to kako će im posao koristiti, a ne na to kako oni mogu koristiti tvrtki. Jedan od najboljih načina da pokažete svoju vrijednost tvrtki je razumjeti njihove bolne točke i probleme, a zatim identificirati kako im vi, kao kandidat, možete pomoći. Osim čitanja vijesti o kompaniji, možete pokušati razgovarati s ljudima iz tvrtke (koji nisu u odjelu za zapošljavanje) kako biste dobili više informacija.

Neka vaša molba bude napisano pažljivo, neka ima dozu osobnosti i neka pokaže zašto zaslužujete posao za koji se natječete. To će vam povećati šanse da budete pozvani na intervju. Neka molba za posao bude dodatak vašem životopisu i prilika da pokažete tvrtki kako ćete kao zaposlenik stvarati dodanu vrijednost. A sad uvrstite navedene savjete i preuzmite već gotove, besplatne molbe za posao. Ispunite ih svojim podacima i prijavite se na željene poslove. Sretno!