moj posao
  • 8 prosinca, 2022
  • Ivan Anic
  • 0

Vjerojatno ste se više puta zapitali: trebam li uopće uz životopis slati i molbu za posao prilikom prijave na posao? Čita li to itko? Naš odgovor je gotovo uvijek DA. Dobra molba ponekad može imati veći efekt na poslodavca od vašeg životopisa. Molba je uvod u vaš životopis i vaša ponuda tvrtki kojoj se obraćate. Kvalitetno napisana molba neće promaći ničijoj pažnji.

Molba za posao je tekst kojim se ukratko predstavljate poslodavcu te ističete osobine, vještine i iskustva koja su ključna za posao za koji se natječete.

Sastoji se od tri dijela:

  • uvodni dio – započnite molbu navodeći radno mjesto za koje se javljate, kao i gdje ste vidjeli natječaj za to radno mjesto,
  • razrada – ukratko navedite kvalitete, relevantno radno iskustvo i postignuća koja Vas čine dobrim kandidatom/kandidatkinjom za radno mjesto na koje se prijavljujete te
  • završni dio – ponudite informacije za daljnji kontakt i zahvalite na pažnji uz službeni pozdrav i potpis.

Iako u nekim oglasima nije obavezno priložiti molbu, ona vam nerijetko povećava šanse da vas pozovu na razgovor za posao. Znamo da pisanje može biti veliki izazov, pa ćemo vam pokušati pomoći.

U molbi navedite radno mjesto za koje aplicirate

Kandidati često molbu započinju rečenicom ‘Javljam se na Vaš natječaj…’. Tvrtke često imaju više od jednog otvorenog natječaja, stoga navedite naziv radne pozicije za koju ste se javili, kako bi vaša molba od početka bila promatrana u točnom konktekstu.

Molba mora biti pisana ciljano

Obraćate se konkretnom poslodavcu i morate pokazati da razumijete s kim komunicirate. Nemojte nikada jedan primjerak molbe slati na nekoliko različitih oglasa! Potražite informacije o tvrtki na čiji se oglas javljate, dobro proučite kakvog kandidata traže (piše u oglasu) i u molbi objasnite što vas je motiviralo da im se javite.  Pokušajte se obratiti direktno osobi koja vodi natječaj ili osobi koja će vam biti neposredno nadređena. Imena tih ljudi možete saznati pretragom LinkedIna, stranica tvrtke ili putem poznanstava i kontakata. Time vasa molba za posao postaje osobnija i profesionalnija.

U molbi poslodavcu nudite konkretan doprinos

U životopisu ste naveli u čemu ste sve dobri, a u molbi to konkretno pojasnite odnosno, opišite poslodavcu kako vaše znanje konkretno njemu može biti korisno. Da biste to uspjeli, morate razumjeti konkretne zahtjeve posla, viziju i ciljeve tvrtke. Ako ste proučili tvrtku i sadržaj oglasa, to će biti lako napisati. Molba za posao je idealna za predstavljanje i osoba koje nemaju radnog iskustva. Pišite o svojoj motivaciji za radno mjesto i interesu za odabranog poslodavca. Spomenite iskustva koja ste imali na fakultetu ili u školi. Naprimjer, bili ste dio tima koje je radio na važnom projektu, održali ste neki dobar govor, timski duh ste izbrusili u svom nogometnom timu i slično. Nemojte se ispričavati što nemate potrebno iskustvo, radije istaknite svoje vrline i opišite na koji način možete pridonijeti tvrtki. I najvažnije za kraj, ostanite svoji. Čak i ako se prijavljujete za posao u tvrtku u kojoj niste sigurni kako biste se uklopili, možda baš vi donesete traženu svježinu u neki tim.

Molba ne ponavlja informacije prisutne u životopisu

Ona naglašava informacije kojih u životopisu nema ili koje, u sažeto napisanom životopisu, ne dolaze do izražaja. Životopis je dokument koji opisuje vaše cjelokupno iskustvo. Molba je dokument koji opisuje koji dijelovi tog vašeg iskustva bi mogli biti posebno interesantni tom konkretnom poslodavcu kojem se javljate.

Boli te glava već od same pomisli na pisanje molbe? Nikad ti nije išlo pisanje? Šalješ iste verzije s drugačijim nazivima poduzeća? Ako ti je bilo koji odgovor pozitivan, tu smo da ti olakšamo. Molba za posao je dodatna prilika da prezentiraš svoje iskustvo, znanje, vještine i kvalitete, te da poslodavac u tebi prepozna budućeg zaposlenika. Zato ti nudimo već gotove, besplatne molbe za posao. Preuzmi ih i ispuni svojim podacima i prijavi se na željene poslove. Sretno!