moj posao
  • 27 siječnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Kada ste potrazi idealnim za poslom, ništa nije frustrirajuće od slanja niza životopisa za pozicije za koje ste svjesni da niste kvalificirani, a ne dobivate pozive na razgovore. Ukoliko Vam se baš to događa, Vaš životopis vas možda na neki način koči.

Naravno, na skučenom tržištu rada kao što je to ovo danas, teško je raspoznati je li problem jednostavno u tržištu i količini konkurencije ili Vas upravo Vaš životopis stavlja u nepovoljniji položaj. Ovo je pet pokazatelja da je vjerojatno problem u Vašem životopisu:

1. Prijavljujete se za mnoštvo poslova za koje odgovarate navedenim kvalifikacijama, ali ne dobivate pozive na razgovor

Većina ljudi, čak i oni iznimno dobro kvalificirani, nisu pozvani na sve razgovore za koje se prijave. No ukoliko se prijavljujete na desetke poslova mjesečno, i to poslove za koje doista ispunjavate uvjete kvalifikacije, i nikada ne dobijete povratnu informaciju, velika je vjerojatnost da je problem u Vašim prijavnim materijalima. Ukoliko je, primjerice, stopa povratnog kontaktiranja jedan prema deset poslanih, možda biste trebali ponovno pregledati ono što šaljete.

2. Osjećate se kao da ste mnogo vrjedniji radnik nego što to pokazuje Vaš životopis

Mnogi ljudi misle „Kad bih samo dobio priliku za razgovor, vidjeli bi kako im dobro pristajem.“. No, ukoliko se zaista tako osjećate; Vaš životopis ne radi svoj posao. Ako ste izvrstan zaposlenik – netko s iskustvom u postizanju visoke razine na prethodnim poslovima – svrha Vašeg životopisa je da to pokaže. Ukoliko to nije slučaj, vrijeme je da ponovno napišete svoj životopis dok ne učinite jasnim zašto bi poslodavac trebao biti uzbuđen za razgovor s Vama. „Tu vrstu posla koji radim teško je opisati u životopisu.“ jedan je od uobičajenih odgovora; međutim, biti vrijedan zaposlenik znači postići rezultate za svoga poslodavca, a uvijek postoji način da te rezultate opišete u svome životopisu. Ne morate spominjati stvari poput „povećanje prodaje za 20%“ ili „promaknut dvaput u godini dana“, iako su to izvrsna postignuća koja trebate spomenuti, ukoliko su istinita. Razmislite iskoristiti izraze poput „pouzdana osoba za brzo i točno rješavanje zaostataka u naplati“, „izgrađena reputacija zahvaljujući rješavanju sporova s prethodno  nezadovoljnim klijentima“ ili „uspješno riješio naslijeđeni četveromjesečni zaostatak u tri tjedna“. Što god Vas je istaknulo i učinilo izvrsnim u Vašem poslu, to je ono što životopis treba prenijeti. Inače Vam neće otvoriti mnoga vrata.

Usporedite svoju plaću sa ostalima za svoje rano mjesto!

3. Zamislite sličan životopis nekoga sa sličnim radnim iskustvom, ali tko nije postigao tako dobre rezultate u svome poslu

Vaš životopis ne bi trebao navesti samo aktivnosti u kojima ste sudjelovali na svakom poslu. Umjesto toga, trebao bi pokazati koliko ste uspješni u svojem poslu i svojim zaduženjima bili. Poslodavci nevjerojatnije neće biti impresionirani samim nazivom pozicije, već će ih zanimati koliko ste se dobro snašli u toj ulozi. Ako Vaš životopis ne pokazuje da ste bili bolji od nekog drugog tko je imao sličan posao, nema ničega na temelju čega bi poslodavac pomislio da ste upravo Vi osoba vrijedna poziva na razgovor. Način na koji ćete to riješiti jest da fokusirate svoj životopis na ono što je postignuto na prijašnjim radnim mjestima i na koje ste se načine istaknuli od ostalih.

Izračunajte ukupni trošak svoje plaće pomoću PickJobs-ovog kalkulatora!

4. Ima tri ili više stranica

Osobe u potrazi za poslom nerijetko se žale da nikako ne mogu smjestiti svoju punu povijest radnih iskustava na dvije stranice. No mnogi visokokvalificirani kandidati na visokim radnim pozicijama uspije sve zadržati unutar dvije stranice, a ponekad i jedne. Dakle, ukoliko prekoračite broj od dvije stranice, poslodavci će Vas vidjeti kao nekoga tko ne zna uređivati, ne razumije koje su informacije najvažnije i ne poštuje njihovo vrijeme. Jeste li doista spremni prihvatiti takav ishod samo kako ne biste morali skraćivati svoj tekst?

5. Prilikom razgovora za posao, poslodavac se čini iznenađenim iznenađen nekim informacijama koje im date

Ako se čini kao da je osoba s kojom vodite razgovor ugodno iznenađena radnim postignućima ili drugim kvalifikacijama koje iznesete na samome razgovoru, to je upravo nešto što je trebalo biti u Vašem životopisu. Slično tome, ukoliko Vaš sugovornik učini razočaranim saznanjem da je, recimo, Vaš posljednji poslovni odnos trajao samo nekoliko sati tjedno ili je trajao samo nekoliko mjeseci, to je znak da bi Vaš životopis mogao biti jasniji. Pokušajte biti što jasniji o stvarima zbog kojih biste mogli biti diskvalificirani, no inače riskirate gubljenje vremena na razgovore za poslove za koje niste najbolji kandidat i nemate puno šanse za zaposlenjem.

U izradi kvalitetnog, profesionalnog životopisa, pomoći će Vam naš besplatni online alat!