moj posao
  • 31 siječnja, 2024
  • Gabriela Holetic
  • 0

Svi koji traže posao znaju da pisanje životopisa zahtijeva mnogo truda. Osim samog sadržaja, koji je, naravno, najvažniji, potrebno je obratiti pažnju na druge detalje poput fonta slova, podebljavanja određenih riječi, naziva pod kojim spremate dokument, vizualnog dojma i slično.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Također, važno je razmotriti u kojem formatu šaljete životopis – da li kao Word dokument ili u PDF formatu.

Ponekad poslodavci ističu u oglasu da traže životopis u PDF formatu, ali kada to nije navedeno, postavlja se pitanje koji životopis poslati.

Zašto trebate slati životopis u PDF formatu? Karijerni treneri Alex Durand i Theresa Merrill preporučuju slanje životopisa u PDF formatu iz sljedećih razloga.

“Ako životopis ostavite u formatu koji se može uređivati, postoji mogućnost da ga netko slučajno promijeni”.

Slanjem životopisa u PDF formatu ostavit ćete dojam profesionalnosti, a nitko neće moći izbrisati ili mijenjati ono što ste naveli. Također, životopis u PDF formatu ima estetski ugodniji izgled.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Najvažnije je da životopis uvijek izgleda isto, bez obzira gdje ga otvorite, dok se u Wordu dokument može prikazati drugačije drugim osobama. Velika i mala slova, naslovi, paragrafi – sve to može biti poremećeno na drugom računalu.

Ovo je posebno važno ako se prijavljujete na poslove gdje želite istaknuti svoju kreativnost. Da biste izbjegli suprotan učinak, preporučljivo je poslati životopis u PDF formatu.

Međutim, prilikom odabira formata životopisa, trebali biste razmisliti može li vaš potencijalni poslodavac otvoriti PDF.

Ako niste sigurni koji format poslati, Merrill predlaže da pošaljete oba, posebno ako šaljete prijavu e-poštom. Međutim, kada se prijavljujete izravno na web stranicu tvrtke ili putem portala za traženje poslova, obično se traži životopis u Word formatu.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Dakle, ovisno o situaciji i načinu slanja prijave, ovisi i koji format odabrati. Ako još uvijek niste sigurni, možete pročitati više o tome na blogu Uptowork.

Kakva su vaša iskustva?