moj posao
  • 29 prosinca, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Ponekad se životne okolnosti mijenjaju, donoseći prekide u radnoj povijesti koji se mogu odraziti na životopis. Bez obzira jesu li uzrokovane promjenom životnih prioriteta, povratkom učenja ili drugim okolnostima, prekidi u karijeri su normalan dio profesionalnog putovanja. Ključno je znati kako se nositi s tim prekidima na životopisu kako bi se potencijalni poslodavci informirali na način koji naglašava vašu vještinu, iskustvo i prednosti.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Evo nekoliko koraka kako to postići:

1. Iskrenost i transparentnost:

Iskrenost je temeljno načelo prilikom upravljanja prekidima u karijeri na životopisu. Prekidi su normalni i mnogi poslodavci to razumiju. Umjesto da ih skrivate, otvoreno komunicirajte o njima. Navedite razlog prekida i budite konkretni, ali nemojte ulaziti u suviše osobne detalje.

2. Rasporedite važnost:

Ako je prekid u karijeri relativno kratak, nema potrebe detaljno ga elaborirati. Fokusirajte se na svoje glavno iskustvo i postignuća. Ako je prekid dulji, navedite ga, ali nemojte mu dati previše prostora. Umjesto toga, istaknite svoje vještine i dostignuća koja su relevantna za poziciju na koju se prijavljujete.

3. Obratite pozornost na vještine:

Prekidi u karijeri ne znače nužno gubitak vještina. Identificirajte vještine koje ste razvili tijekom pauze, kao što su organizacijske vještine, upravljanje vremenom ili učenje novih vještina.

4. Opišite aktivnosti tijekom pauze:

Ako ste tijekom prekida u karijeri radili na projektima, volontirali ili pohađali obrazovne programe, svakako to istaknite. To će pokazati vašu predanost razvoju i produktivnosti čak i tijekom vremena izvan radnog okruženja.

5. Fokus na rezultatima:

Kada opisujete svoje iskustvo tijekom prekida, istaknite postignuća i rezultate. Poslodavci cijene konkretne doprinose, bez obzira na to gdje i kako su ostvareni.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

6. Koristite kronološki ili funkcionalni format:

Ako je prekid dulji i izazovniji za objasniti, razmislite o upotrebi funkcionalnog formata životopisa. To vam omogućuje da istaknete svoje vještine i postignuća na samom početku, smanjujući naglasak na kronološki raspored.

7. Pripremite se za pitanja na intervjuu:

Budite spremni za pitanja o prekidima tijekom intervjua. Umjesto da se osjećate nelagodno, koristite ta pitanja kao priliku da istaknete svoju sposobnost prilagodbe, strast za učenjem i motivaciju za povratkom na tržište rada.

Upravljanje pauzama u karijeri na životopisu zahtijeva balans između iskrenosti i fokusiranosti na pozitivne aspekte vaše stručnosti. Važno je da poslodavci vide vašu spremnost za prilagodbu i kontinuirani profesionalni razvoj, čak i u susretu s izazovima i promjenama.