moj posao
  • 17 studenoga, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Isticanje vještina u životopisu ključno je kako biste poslodavcu pružili jasan uvid u svoju stručnost i kako biste se izdvojili među drugim kandidatima. Međutim, samo nabrajanje vještina nije dovoljno efikasno. Važno je koristiti konkretne primjere iz vašeg iskustva kako biste ilustrovali kako ste te vještine primijenili u stvarnim situacijama.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Evo kako jasno prezentirati svoje vještine koristeći konkretno iskustvo:

1. Identifikacija ključnih vještina: Proučite oglas za posao kako biste identificirali koje vještine su najvažnije za traženu poziciju. Ovo će vam pomoći da se usredsredite na najrelevantnije vještine u vašem životopisu.

2. Povežite vještine s iskustvom: Za svaku vještinu koju želite istaknuti, razmislite o situacijama iz vašeg prethodnog iskustva u kojima ste je koristili. Ovde nije bitno samo nabrajanje vještina, već i pokazivanje kako ste ih primijenili.

3. Upotrijebite “SAR” metodologiju: SAR metodologija se sastoji od Situacije, Akcije i Rezultata. Prvo opišite situaciju ili problem s kojim ste se suočili, zatim objasnite akcije koje ste poduzeli koristeći određenu vještinu, i na kraju navedite konkretne rezultate ili postignuća koja su proizašla iz tih akcija.

4. Konkretni primjeri: Primjerice, umjesto napisati “dobro timski igrač”, navedite “Vođenjem tima od pet članova na projektu X, uspješno smo smanjili vrijeme za implementaciju za 20% uz poboljšanje kvalitete koda”.

5. Kvantificirajte rezultate: Kada je moguće, koristite brojke, postotke ili druge kvantitativne podatke kako biste dodali težinu svojim tvrdnjama. To čini vaše postignuće jasnijim i opipljivijim.

6. Raznolikost primjera: Pokušajte obuhvatiti različite aspekte vašeg iskustva i različite vještine koje želite istaknuti. Na taj način ćete pokazati svoju svestranost i prilagodljivost.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Pametno prezentirane vještine koristeći konkretno iskustvo čine vaš životopis ubedljivim i osiguravaju da poslodavac ima jasan uvid u vaše sposobnosti i doprinos.