moj posao
  • 6 studenoga, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Kada je u pitanju proces zapošljavanja, životopis je vaša osobna vizitka. No, što čini životopis “dobrim” iz perspektive poslodavca? Kako se istaknuti i privući pažnju u moru prijava? U ovom članku istražujemo tajne koje poslodavci često traže u životopisima i kako ih možete uključiti kako biste osigurali svoje mjesto među najboljim kandidatima.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

1. Jasna struktura i konciznost: Prvi dojam je važan, a to uključuje i samu strukturu životopisa. Poslodavci nemaju vremena za pretragu informacija. Osmislite čistu i jednostavnu strukturu koja jasno prikazuje vaše kontaktne podatke, iskustvo, obrazovanje i vještine. Držite se sažetih opisa kako biste osigurali da sve bitne informacije budu lako uočljive.

2. Personalizacija za poziciju: Generalni životopis može izgubiti pažnju poslodavaca. Umjesto toga, prilagodite svaki životopis za određenu poziciju na koju se prijavljujete. Istražite specifične zahtjeve i ključne vještine za tu ulogu te ih istaknite u svom životopisu.

3. Rezultati i postignuća: Poslodavci žele znati kako ste doprinijeli svojim prethodnim radnim mjestima. Umjesto opisa odgovornosti, istaknite postignuća i rezultate koje ste postigli. Konkretni brojevi i podaci daju vašim tvrdnjama dodatnu vjerodostojnost.

4. Ključne vještine: Svaka pozicija ima određene ključne vještine. Osigurajte da su te vještine jasno navedene u vašem životopisu. Ako imate certifikate ili dodatna obrazovanja koja potvrđuju vaše vještine, svakako ih uključite.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

5. Odgovarajući jezik: Koristite jezik koji odgovara industriji i poziciji na koju se prijavljujete. Tehničke pojmove treba koristiti tamo gdje su primjenjivi, ali isto tako budite jasni i razumljivi za sve.

6. Uključivanje ključnih riječi: Mnoge tvrtke koriste softvere za praćenje aplikacija koji traže određene ključne riječi. Uključite relevantne ključne riječi u svoj životopis kako biste osigurali da vaša prijava bude primijećena.

7. Kreativnost u mjeri: U nekim industrijama, kreativni životopis može biti prednost. No, neka kreativnost ne preuzme kontrolu nad sadržajem. Bitno je da vaš životopis bude profesionalan i relevantan za poziciju.

8. Volonterski rad i Dodatno obrazovanje: Ako nemate puno radnog iskustva, volonterski rad, dodatna obrazovanja i tečajevi mogu pokazati vašu motivaciju i predanost. Prikazivanje kontinuiranog učenja dodaje vašoj privlačnosti kao kandidatu.

9. Pravopis i gramatika: Pravopisne i gramatičke greške mogu narušiti dojam o vašoj profesionalnosti. Provjerite životopis nekoliko puta i možda zamolite prijatelja da ga pregleda prije slanja.

10. Referentne osobe: Na kraju životopisa možete navesti referentne osobe koje potvrđuju vašu stručnost. To dodaje vjerodostojnost vašim tvrdnjama.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

U zaključku, ključ za dobar životopis leži u stvaranju jasne, koncizne i relevantne slike o vama kao profesionalcu. Razumijevanje što poslodavci traže i prilagodba vašeg životopisa prema tome pomoći će vam da se istaknete i ostvarite poziv na razgovor za posao.