moj posao
 • 20 srpnja, 2023
 • Gabriela Holetic
 • 0

Životopis je važan dokument koji pruža pregled vašeg obrazovanja, radnog iskustva i vještina. Kako bi se istakli među ostalim kandidatima, ključno je da životopis bude jasan, suvisao i dobro strukturiran. No, jednako je važno znati što treba izbjegavati kako biste izbjegli nepotrebne greške ili negativne dojmove. Evo nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati u životopisu:

 1. Neistina ili pretjerivanje: Nikada ne biste trebali lagati ili pretjerivati o svojim vještinama, radnom iskustvu ili obrazovanju. Ako vas uhvate u laži, to može imati ozbiljne posljedice i uništiti vašu reputaciju. Budite iskreni i objektivni u opisivanju svojih dostignuća.
 2. Nepotreban detalj: Životopis treba biti sažet i fokusiran. Izbjegavajte navođenje nepotrebnih detalja poput osobnih interesa ili hobija koji nisu relevantni za posao za koji se prijavljujete. Vaš životopis treba biti usredotočen na vašu stručnost i radno iskustvo.
 3. Gramatičke i pravopisne pogreške: Pazite na gramatičke i pravopisne pogreške jer mogu ostaviti negativan dojam o vašoj pažljivosti i komunikacijskim vještinama. Provjerite svoj životopis više puta prije slanja, a također ga možete pokazati i drugoj osobi da ga pregleda.
 4. Preopćeniti ili nespecifični opisi: Izbjegavajte općenite ili nespecifične opise poslova ili odgovornosti koje ste imali. Umjesto toga, budite konkreti i jasni u opisivanju svojih postignuća i doprinosa. Koristite mjerljive rezultate ili statistike kako biste bolje ilustrirali svoje uspjehe.
 5. Nepotrebna osobna informacija: Ne trebate uključivati osobne podatke poput bračnog statusa, religijske pripadnosti ili fotografiju u svoj životopis, osim ako se izričito traže ili su relevantni za posao na koji se prijavljujete. Održavajte profesionalnost i fokusirajte se na relevantne radne vještine i iskustvo.
 6. Neprikladna e-mail adresa: Vaša e-mail adresa trebala bi biti profesionalna. Izbjegavajte korištenje neprimjerenih nadimaka ili adresa koje ne zvuče ozbiljno. Preporučljivo je koristiti kombinaciju vašeg imena i prezimena u e-mail adresi.
 7. Dugački blokovi teksta: Izbjegavajte stvaranje dugačkih blokova teksta u vašem životopisu. Umjesto toga, koristite jasne odlomke, bulleted liste ili podnaslove kako biste organizirali informacije. To će olakšati čitanje i pregledavanje vašeg životopisa.
 8. Nevažni ili zastarjeli podaci: Ažurirajte svoj životopis i izbjegavajte uključivanje informacija koje više nisu relevantne za vašu karijeru ili se odnose na daleku prošlost. Fokusirajte se na nedavno radno iskustvo, relevantne vještine i postignuća.
 9. Nepotreban jargon: Iako je važno koristiti stručne izraze koji su relevantni za industriju u kojoj se prijavljujete, izbjegavajte pretjerano korištenje nepotrebnog jargona ili akronima. Budite jasni i razumljivi kako bi vaš životopis bio čitljiv i za one koji možda nisu stručnjaci u određenom području.
 10. Nedostatak prilagođavanja: Svaki posao je jedinstven, pa je važno prilagoditi svoj životopis svakoj specifičnoj poziciji na koju se prijavljujete. Izbjegavajte slanje generičkog životopisa za sve prijave. Umjesto toga, istaknite relevantne vještine i iskustvo koji se odnose na određeno radno mjesto.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Kada sastavljate svoj životopis, važno je biti svjestan ovih stvari koje trebate izbjegavati. Držite se profesionalnih standarda, budite precizni i prilagođeni za svaku prijavu, te provjerite svoj životopis kako biste bili sigurni da je bez grešaka. Uz dobru strukturu, jasnoću i pažljivo odabrane informacije, možete stvoriti snažan životopis koji će vam pomoći da se istaknete u mnoštvu kandidata.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.