moj posao
  • 27 lipnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Telefonski intervju za posao sve je češća praksa u procesu zapošljavanja. To je prilika za poslodavca da vas upozna i procijeni vašu prikladnost za daljnje korake u procesu selekcije. Budući da se telefonski intervju razlikuje od klasičnog licem-u-lice intervjua, važno je znati kako se pripremiti i ostaviti dobar dojam. U ovom članku ćemo vam predstaviti pet ključnih savjeta koji će vam pomoći da ostvarite uspješan telefonski intervju za posao.

Pripremite se kao za klasični intervju

Iako je telefonski intervju manje formalan, važno je pripremiti se kao i za klasični intervju. Istražite poslodavca i ulogu za koju se prijavljujete, pripremite odgovore na uobičajena pitanja o sebi i svojim vještinama te pitanja koja biste mogli postaviti poslodavcu. Imajte na umu da će poslodavac možda pristupiti razgovoru s popisom pitanja, stoga je važno biti spreman na sve mogućnosti.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Stvorite prikladno okruženje

Prije telefonskog intervjua, osigurajte da se nalazite u tihoj prostoriji bez ometanja. Isključite sve distrakcije poput televizora ili druge bučne opreme. Koristite slušalice kako biste osigurali jasnu i kvalitetnu komunikaciju. Stvorite prikladno radno okruženje kako biste se mogli usredotočiti na intervju i dati najbolje od sebe.

Govorite jasno i usporeno

Kada razgovarate telefonski, važno je govoriti jasno i usporeno. Budući da nema vidljive neverbalne komunikacije, jasan govor će pomoći poslodavcu da vas bolje razumije. Usporite svoj tempo govora i osigurajte da ne koristite previše tehničkih izraza ili stručnih termina. Pokušajte koristiti konkretne primjere i objasniti svoje odgovore na razumljiv način.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Slušajte pažljivo

Slušanje je ključno tijekom telefonskog intervjua. Pažljivo slušajte pitanja poslodavca i budite spremni na reakciju. Ako vam nešto nije jasno, slobodno zatražite pojašnjenje. Nemojte prekidati sugovornika i dajte mu dovoljno vremena da završi svoje misli. Aktivno slušanje pokazuje vašu angažiranost i interes za razgovor. Također, možete primijetiti neke signale ili naglaske koje vam mogu pomoći da se prilagodite i pružite bolje odgovore.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Kontrolirajte svoj glas i ton

Kada razgovarate telefonski, vaš glas postaje jedan od glavnih alata za komunikaciju. Kontrolirajte svoj glas i ton kako biste ostavili pozitivan dojam. Budite ljubazni, pristojni i profesionalni u svojem izražavanju. Pokušajte koristiti različite intonacije kako biste naglasili važne informacije i pokazali entuzijazam za posao. Vaš glas treba odražavati samopouzdanje i energiju kako biste se istaknuli.

Telefonski intervju za posao može biti jednako važan kao i klasični licem-u-lice intervju. Priprema je ključna kako biste ostvarili uspješan telefonski intervju. Pripremite se kao za klasični intervju, stvorite prikladno okruženje, govorite jasno i usporeno, slušajte pažljivo i kontrolirajte svoj glas i ton. Ovi pet ključnih savjeta pomoći će vam da ostavite pozitivan dojam na poslodavca i povećate svoje šanse za dobivanje posla. Ne zaboravite da je telefonski intervju prilika da pokažete svoje vještine komunikacije i profesionalnost, stoga se pripremite i budite samopouzdani tijekom razgovora.