moj posao
  • 1 lipnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Kada se otvori životopis i unesu svi osobni podaci, radna iskustva, vještine i kompetencije, dolazi trenutak da ga treba spremiti. No kako nazvati dokument? Je li to bitno?

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Odabir pravog naziva

Naziv dokumenta je važan za poslodavca. Čak i male, neprimjetne stvari imaju značaj u digitalnom dobu u kojem tražimo posao.

Ako želite ostaviti dobar dojam od samog početka, trebate nazvati svoj životopis na način da poslodavcu olakšate spremanje dokumenta na računalu, bez potrebe da on dodatno mijenja naziv.

Stručnjaci savjetuju da dokument ima naziv. No ne misli se na naziv “životopis.doc”, već se preporučuje da naziv dokumenta sadrži barem vaše prezime.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Najbolje bi bilo nazvati dokument punim imenom i prezimenom te dodati opis koji preciznije označava o kojem dokumentu je riječ. Na primjer, “MarijaHorvat-zivotopis.doc”, “MarijaHorvat-motivacijsko pismo.doc” ili “MarijaHorvat-preporuka.doc”. Poslodavac će vam biti zahvalan na tome.

Spremite životopis kao PDF

Također se preporučuje da svoj životopis spremite u PDF formatu umjesto kao Word dokument. Na taj način dobit ćete ljepši font i format, a životopis će izgledati profesionalnije. U tom slučaju, automatski će se promijeniti naziv dokumenta iz “doc” u “pdf” – “MarijaHorvat-zivotopis.pdf”.

Također, preporučuje se ažuriranje datuma dokumenta. Budući da na svakom dokumentu, osim naziva, možete vidjeti i datum izrade, ne bi bilo profesionalno poslati poslodavcu životopis koji je nekoliko godina star.

Važno je da svaki poslodavac stekne dojam da je životopis namijenjen i napisan posebno za njega. Stoga, obratite pažnju i na ovaj detalj.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Ponekad jednostavne stvari i sitnice mogu vas izdvojiti iz mase. Ostavite dobar dojam već u prvoj fazi prikupljanja životopisa. Možda će vam upravo takvi detalji pomoći da se probijete do sljedećih krugova razgovora.