moj posao
  • 24 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Treba li uključiti fotografiju u životopis ili ne? S obzirom na to da većina ljudi ima svoju fotografiju na LinkedInu i drugim društvenim mrežama, postavlja se pitanje hoće li fotografija u životopisu povećati šanse za primjećivanje i zapošljavanje.

Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje. Prema The Balance Careers, većina tražitelja posla smatra da je fotografija u životopisu loša ideja. Istraživanja su uglavnom pokazala da je uključivanje fotografije u životopis nepoželjno, osim u slučaju glumaca i modela čiji je izgled bitan za posao.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Problemi s diskriminacijom Jedan od glavnih razloga zašto mnogi ne stavljaju fotografije u životopis je zaštita od diskriminacije. Poslodavci se također suočavaju s mogućim optužbama za diskriminaciju temeljenu na rasi, dobi, težini, spolu, privlačnosti ili osobnom stilu kandidata.

Prema The Balance Careers, američka Komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja (EEOC) savjetuje poslodavcima da ne traže fotografije od kandidata za posao. Ako je fotografija potrebna samo radi identifikacije, treba je zatražiti nakon što je ponuda za posao prihvaćena.

Manjak pristranosti pri odabiru kandidata Još jedan problem pri zapošljavanju je nedostatak pristranosti u procesu odabira kandidata. Mnogi poslodavci namjerno izbjegavaju pristranost koristeći strategije poput uklanjanja imena fakulteta ili kandidata s životopisa prije pregleda. Uključivanje fotografije u prijavu za posao može smanjiti razinu pristranosti pri selekciji, a većina stručnjaka za ljudske resurse podržava takvu perspektivu.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Istraživanja su također pokazala da većina poslodavaca smatra fotografiju u životopisu pomalo neprofesionalnom. To je dojam koji ne želite ostaviti prilikom prijave za posao iz snova. Životopis bi se trebao fokusirati na kompetencije, mogućnosti, vještine i sposobnosti, a ne na izgled.

Kada je dobro uključiti fotografiju? Fotografija u životopisu se podrazumijeva ako se prijavljujete za posao koji to zahtijeva, kao što je modeliranje, glumački angažman, rad na recepciji itd. Ako odlučite uključiti fotografiju, preporučuje se da se nalazi na vrhu stranice. Fotografija bi trebala biti profesionalna i slična onoj koju koristite na svom LinkedIn profilu.