moj posao
  • 19 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Razgovor o djeci i obitelji na razgovoru za posao je zabranjen. Međutim, često se poslodavci direktno ili indirektno upuštaju u tu temu. Kako se pravilno postaviti i predstaviti u najboljem svjetlu?

Djeca i obitelj – vruća tema na razgovoru za posao

Možda tražite novog poslodavca ili ste trenutno nezaposleni. Bez obzira na situaciju, osjećate jednaku uzbuđenost i ponekad nervozu. Želite biti dobro pripremljeni, pa prvo istražujete potencijalnog poslodavca putem interneta, a zatim tražite savjete o tome kako se nositi s intervjuerima – kako pozdraviti, sjediti, gledati u određenim smjerovima, što učiniti s nogama, rukama, torbom ili telefonom. Također, želite znati što reći kada vas pitaju o vašim ciljevima i ambicijama, kako odgovoriti na pitanja o bivšim poslodavcima, područjima na kojima želite poboljšati svoje vještine, što vam se sviđa kod trenutnog poslodavca (ako radite), tko vam je uzor, što vas motivira, kako ste iskoristili vrijeme dok ste bili nezaposleni (ako jeste) te zašto razmišljate o promjeni poslodavca. Također, možda želite podijeliti svoje hobije i omiljenu literaturu.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Uf! Puf! Jao i pomagaj! Ispitivači mogu biti zahtjevni, zar ne?

No, vi ste odlučne da dobijete taj posao i stoga ste se temeljito pripremile, znajući ispravne odgovore na sva pitanja. Barem tako mislite.

Pažljivo ste se odjenule i počešljale tog dana. Možda ste čak otišle kod frizera ako ste imale dodatni novac ili ste kod kuće posebno obratile pažnju na svoj izgled. Stigle ste na vrijeme i ušle s osjećajem pobjednice.

Tik-tak, razgovor počinje i odvija se dobro, a vi ste zadovoljne. Imate puno toga za ponuditi, vjerujete u svoje znanje i iskustvo, te dajete željene odgovore na pitanja i osjećate se ugodno.

No, iznenada dolazi neočekivano pitanje. Prvo pomislite da ste krivo čule, ali ipak – netko vas upravo pita o vašem privatnom, obiteljskom životu!

Bez obzira na to kako je pitanje postavljeno, brzo shvaćate da ih zanima samo jedno – imate li djecu, kada planirate imati, s kime, tko će brinuti o njima dok vi radite, kako ćete uskladiti karijeru i majčinstvo, koliko često ćete biti na bolovanju…?

Zatečene, osjećate paniku jer imate samo nekoliko sekundi da odgovorite ispravno ili pogrešno, a na neka pitanja čak ni sami nemate odgovor. Upravo su vam oduzeli prednost jer možda sjedi vani muški kandidat koji se neće suočiti s takvim pitanjima.

No, to je protuzakonito!

Tako je. Međutim, jedino što vam mogu garantirati je da ja (kao menadžer ljudskih resursa) to sigurno neću pitati. No, nažalost, ne mogu jamčiti za stotine drugih tvrtki u kojima ćete se možda sutra natjecati za posao koji vam je važan.

Što onda odgovoriti na takva pitanja? Kako se postaviti? Kakva su vaša iskustva i jeste li ikada bili diskriminirani zbog toga? Postoji li ispravan odgovor na ovo pitanje? Kako odgovoriti, a da ne izgubite prednost u odnosu na druge kandidate?

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Priprema prije razgovora za posao

Prije samog razgovora, važno je dobiti što više informacija o potencijalnom poslodavcu kako biste bolje razumjele što vas očekuje. Također, trebate biti jasne o tome što točno želite i koliko vam je važno dobiti taj posao, te koliko ste spremne riskirati.

Kada sastavljate životopis, fokusirajte se na relevantne informacije za tu poziciju. Ne morate navoditi broj djece ili bračni status jer to nije relevantno. Uključivanjem tih podataka, sami skrećete pozornost na temu koja vam neopravdano može oduzeti prednost na razgovoru. Navođenje broja djece u životopisu može vas nepotrebno diskvalificirati prije samog razgovora. Nemojte unaprijed sebi oduzimati prednost.

Na razgovoru za posao

Važno je imati na umu da ne svi ispitivači su profesionalni i često nemaju potrebna znanja i vještine za vođenje razgovora. To posebno vrijedi za manje tvrtke u kojima vlasnici često sami vode razgovore. Također, budite svjesne da će vaš životopis često biti interpretiran na način suprotan onome što očekujete.

Imajte na umu da ste vi te koje određuju ton razgovora i možete usmjeriti razgovor prema svojim uspjesima. Naglasite svoje prednosti i kvalifikacije za tu poziciju te vodite razgovor u smjeru koji vama odgovara. Pripovijedajte priče o uspjehu i budite inicijativne u razgovoru, nemojte čekati da vas ispituju.

Suzdržite se od davanja obećanja koja ne možete sigurno ispuniti. Nitko ne može potpuno isplanirati svoj život, koliko god to željeli. Važno je ostati korektan i ispunjavati obećanja, ali isto tako imajte na umu da to može negativno utjecati na vaš privatni život.

Također, imajte na umu da iako vi nemate predrasude, to ne znači da drugi nemaju. Isto tako, činjenica da je nešto protuzakonito ne znači da će svi poštivati te zakone.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Kad god je moguće, skratite dio razgovora koji se tiče vaše privatnosti i obiteljskog života. Možete biti suradljive, ali istovremeno budite kratke i jasne u odgovorima, na primjer:

“Planirate li u skoroj budućnosti imati djecu?”

  • Trenutno mi je prioritet ovo radno mjesto. Točka.
  • Ne. Točka. (Bez potrebe za dodatnim objašnjenjem)
  • Ispričavam se, nisam očekivala takvo pitanje. Točka.

“Kako održavate ravnotežu između privatnog i poslovnog života?”

  • Izvrsno, s velikim zadovoljstvom. Točka.

“Jeste li u braku?”

  • Zašto je to bitno? Upitnik (možda s podignutim obrvama)

“Imate li djecu?”

  • Da, kao što većina ljudi. Točka.

Nemojte se opravdavati i vratite razgovor na vaše vještine i kvalitete – to je ono što poslodavac treba zapamtiti prilikom donošenja odluke o daljnjem napredovanju u procesu odabira kandidata. Ne postoji univerzalna formula koja se može primijeniti u svakom slučaju – svaki razgovor je jedinstven i za svaki trebate posebno pripremiti. Na kraju, ali jednako važno:

Ako si možete priuštiti odbiti poslodavca koji postavlja neprimjerena pitanja na razgovoru za posao, samo naprijed. Budite odlučne i jasne, s punim poštovanjem prema drugim kandidatima koji će doći nakon vas.