moj posao
  • 17 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Prema statistikama iz prošle godine, žene zarađuju 77 posto od plaće muškaraca. Postavlja se pitanje – zbog čega je to tako. Osnovni problem leži u činjenici da žene ne uspijevaju adekvatno pregovarati i izboriti se za svoja prava.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Muškarci češće pristupaju pregovaračkom stolu nego žene, što im omogućuje da tijekom karijere zarade i do pola milijuna dolara više

Često smo spremni boriti se za druge, ali ne i za sebe. Evo jednostavnog primjera. Moja prijateljica krivi šefove zbog nemogućnosti da prepoznaju pojedince koji daju veći doprinos. To je pogrešno! Nitko neće doći i staviti nam krunu na glavu! Kruna će doći samo ako se sami izborimo za nju. Zašto bi šef izdvojio više sredstava iz kompanijskog proračuna za nečiju plaću ako to osoba sama ne zatraži?

Polazi se od pretpostavke da su žene, s obzirom na stanje na tržištu rada, često zadovoljne samo time što uopće dobiju posao, stoga pregovaranje o plaći dolazi u drugi plan. Međutim, takav pristup rezultira gubicima tijekom karijere. Prema istraživanju tvrtke G.E., muškarci se vraćaju za pregovarački stol prosječno šest puta, dok žene to učine samo jedan do dva puta. Iako su pojedinačna povećanja plaće u tim pregovorima mala, njihova kumulativna vrijednost temelji se na prethodnoj plaći, što znači da muškarci tijekom karijere zarade pola milijuna dolara više. Za žene, obično je odbijanje ponude kraj pregovora, iako bi to zapravo trebao biti početak. Niska sklonost prema pregovaranju proizlazi iz osjećaja manje vrijednosti koji ih prati.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Nedovoljna priprema i ograničena mreža kontakata

Žene često teže perfekcionizmu. Osjećamo da još uvijek ima nešto što moramo naučiti ili poboljšati. Stoga se ne prijavljujemo za visoke pozicije niti tražimo povišice jer mislimo da još nismo “spremne”. S druge strane, muškarci prihvaćaju sve što im se pruža. Oni smatraju da su uvijek spremni i da ispunjavaju sve potrebne kriterije. U životu se često nagrada dodjeljuje onome tko je aktivan u traženju, a ne nužno onome tko ju najviše zaslužuje. Dok mi neprestano učimo i radimo prekovremeno kako bismo postale savršene, muškarci odlaze na nogometnu utakmicu ili na piće, a posao je već dogovoren, a pozicija dodijeljena. A kad dođe vrijeme da se posao obavi, tu je žena koja zna sve detalje i koja će to uspješno obaviti. Visoko plaćene pozicije uglavnom se dobivaju preko veza, iako je dobar životopis važan, ali nije presudan faktor.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Da biste dostigli visoke pozicije, prvo je potrebno pružiti mnogo usluga bez očekivanja trenutne naknade. Trebate biti spremni davati bez očekivanja odmah uzvraćanja. Međutim, žene, posebno u korporativnom svijetu, često su oklijevajuće kada je u pitanju pružanje usluga i podrške drugima, pogotovo ako su druge žene u pitanju. Kako onda žena može doseći visoku plaćenu poziciju i zadržati je? Da zaključim, vještine pregovaranja, samopouzdanje, strategičnost i široka mreža kontakata su ključne predispozicije za uspjeh. Stoga, žene, pomozite drugima koliko god možete, čak i ako vas ne traže za to. Iskoristite svaku priliku koja vam se pruža, pregovarajte dok druga strana ne popusti i provjerite s muškim kolegama koliko bi trebala biti vaša plaća, jer je vrlo vjerojatno da su vam kolegice savjetovale nižu plaću.