moj posao
  • 16 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Da li uopće ima netko tko čita molbe za posao u kompanijama? Molbe za posao i životopisi kandidata se gomilaju bez obzira na to jesu li otvorena radna mjesta ili ne.

U vremenima krize, odjeli ljudskih resursa sigurno nisu dodatno zapošljavali. Znamo da su stručnjaci za ljudske resurse postali tako iskusni da u samo 6 sekundi procijene hoće li vaš životopis biti dalje razmotren ili ne. Stoga je logično zapitati se treba li uopće pisati molbe za posao i ima li ih itko tko čita danas.

Polovica kompanija čita molbe za posao

Donna Svei, savjetnica za karijere, istražila je ovo pitanje i pronašla dvije relevantne studije o tome. Prema studiji iz 2009. koja je obuhvatila 140 kompanija s različitih geografskih područja, 56% njih je izjavilo da očekuje da kandidati pošalju i molbu za posao zajedno s životopisom.

Druga studija iz 2003. godine uključivala je 286 HR stručnjaka. 43% njih je izjavilo da molba za posao ima utjecaja na proces zapošljavanja, dok je njih 7% reklo da ima veliki utjecaj.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Potreba molbe za posao ovisi o situaciji

Prema Dorothy Dalton, suosnivačici partnerske organizacije 3PlusInternational i savjetnici za karijere, potreba molbe za posao ovisi o situaciji. Velike kompanije su automatizirale svoje procese odabira kandidata, pa se često u njihov sustav unosi samo životopis. Rijetko se događa da ljudi iz odjela ljudskih resursa zajedno s životopisom šalju molbu za posao managerima koji traže nove zaposlenike. U većini slučajeva dovoljan je samo životopis.

No što ako se prijavljujete na natječaj u manjoj, lokalnoj kompaniji? Što ako šaljete svoj životopis CEO-u ili izvršnom direktoru preporukom zajedničkog poznanika? Ako ste nedavno upoznali osobu kojoj šaljete životopis na nekoj konferenciji? Dorothy tvrdi da u takvim situacijama nije samo nepristojno ne uključiti molbu za posao zajedno s životopisom, već biste propustili rijetku priliku da iskoristite svoje kontakte i iskoristite ih za napredovanje u karijeri.

Molba za posao ne može štetiti. Ako odlučite napisati i poslati molbu za posao, neka to bude molba koja osigurava razgovor za posao!

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!