moj posao
  • 11 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Iako su životopisi i LinkedIn profili korisni u privlačenju pažnje potencijalnih poslodavaca, dobro napisano popratno pismo može značajno impresionirati osobe koje donose odluke o zapošljavanju. Prema istraživanju ResumeLaba, 83% ispitanika je potvrdilo da dobro motivacijsko pismo može dovesti do intervjua, čak i ako vaš životopis nije savršen.

Stručnjakinja za životopise, Angela Aylward, objašnjava da je cilj popratnog pisma uspostaviti vezu i pronaći zajedničke točke s poslodavcem. Dok životopis daje povijesni pregled vašeg radnog iskustva i vještina, popratno pismo predstavlja vašu osobnost.

Što čini dobro motivacijsko pismo? Dio toga je u njegovoj dužini. Prema istraživanju ResumeLaba, 82% stručnjaka smatra da bi idealna dužina popratnog pisma trebala biti jedna stranica, dok ostali smatraju da bi trebalo biti dugačko najviše pola stranice.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći napisati kratko i privlačno motivacijsko pismo:

Prilagodite pismo opisu posla

Kada pišete svoje popratno pismo, važno je da se fokusirate na opis posla i prilagodite svoju ponudu specifičnostima uloge, umjesto da se previše usredotočite na samu tvrtku. Dan Geiger, bivši viši menadžer poslovanja s ljudima u BuzzFeedu, savjetuje da pokažete entuzijazam za specifičnosti svoje uloge umjesto za organizaciju u cjelini.

Kada pišete popratno pismo, izbjegavajte prenaglašene izraze zahvalnosti i umjesto toga, usredotočite se na objašnjavanje kako vaše iskustvo i kvalifikacije mogu zadovoljiti potrebe tvrtke. Pokažite istinski interes i povežite svoje prethodno iskustvo s zahtjevima posla za koji se prijavljujete. Time ćete iskoristiti prostor u pismu na mnogo bolji način, a ne samo izražavanjem prenaglašenog entuzijazma. Ne želite ostaviti dojam očajne osobe koja se prekomjerno zahvaljuje voditelju zapošljavanja što je pročitao vašu prijavu – zapamtite da je to njihov posao.

Osobno naslovite pismo

Osobno naslovite popratno pismo kada je to moguće, jer je to najbolji način da se pokaže pažnja i interes za poziciju. Ako je moguće, istražite ime osobe koja je zadužena za zapošljavanje na poziciji koju želite te je direktno naslovite u pismu. Ako ne možete pronaći ime osobe, naslovite pismo s “Poštovani menadžeru za ljudske resurse”. Važno je izbjeći pretjeranu formalnost i koristiti profesionalni, ali prijateljski ton. Istražite robnu marku tvrtke i prilagodite svoj tekst kako bi govorio njihovim jezikom, a izbjegavajte duge i komplicirane rečenice koje bi čitatelja mogle odbiti.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Istaknite se iz mase

Umjesto da svoje popratno pismo započinjete generičkim izjavama o interesu za poziciju, iskoristite priliku da odmah privučete pažnju menadžera za ljudske resurse. Počnite uvodom koji naglašava vaše kvalitete kao izvršnog kandidata, možda čak i anegdotom koja opisuje vašu strast prema industriji. Koristite dinamične izjave koje će pokazati vašu strast i prethodno iskustvo koje vas čini idealnim kandidatom za tu poziciju.

Primjerice, umjesto uobičajene izjave o interesu za poziciju, možete započeti pismo s izjavom poput ovih:

  • “Moja strast prema tehnologiji počela je još kao dijete, kada sam prvi put sastavio računalo s tatom. Od tada, stalno se razvijam i stječem nova znanja kako bih bio stručnjak u industriji.”
  • “Kao bivši sportaš, naučio sam vrijednost timskog rada i odlučnosti. Vjerujem da te vještine mogu primijeniti u svakom poslovnom okruženju i pomoći tvrtki da postigne svoje ciljeve.”
  • “Radim u sektoru prodaje već pet godina i tijekom tog vremena uspio sam povećati prodaju naših proizvoda za 25%. Vjerujem da moje vještine i iskustvo mogu pomoći tvrtki da ostvari još veći uspjeh.”

Koristeći ovakav pristup, pokazujete kako ste spremni istaknuti se iz mase i kako vaši kvaliteti i iskustvo čine vas idealnim kandidatom za poziciju na koju se prijavljujete.

Djela,a ne riječi

Kada pišete popratno pismo za posao, važno je naglasiti kako se vežete uz tvrtku u kojoj želite raditi. Angela Aylward predlaže da pronađete nešto što tvrtka radi i povežete se s tim u svom pismu. Ako vas je netko preporučio, navedite to odmah. Također, istražite tvrtku i saznajte što vas s njom povezuje, kao što su vrijednosti ili postignuća.

Ako znate zašto biste htjeli raditi u toj tvrtki, to može pomoći da se povežete s menadžerom za zapošljavanje. Stoga, pretražite informacije o tvrtki na Googleu, posjetite njihovu web stranicu o karijerama ili pronađite medijske članke o tvrtki.

No, nije dovoljno samo pokazati da ste kvalificirani za posao. Želite istaknuti ono po čemu se razlikujete od drugih kandidata. Želite biti upečatljivi. Stoga, umjesto samo nabrajanja vještina, obogatite svoje pismo anegdotama i osobnošću. Primjerice, možete opisati kako se nosite s problemima na poslu, kako preuzimate odgovornost i kako se prilagođavate novim situacijama.

Evo primjera kako bi to moglo izgledati:

„Kada se suočim s tehničkim problemom na poslu, poput neispravnog videa u konferencijskoj sobi, nisam tip koji će samo zvati IT i čekati. Radije ću se (graciozno) zavući ispod stola i provjeriti jesu li svi kablovi ispravno priključeni. Smatram da je važno preuzeti odgovornost za rješavanje problema i biti kreativan u traženju rješenja, a istovremeno zadržati smisao za humor čak i u stresnim situacijama.”

Ovaj primjer ne samo da pokazuje vaše vještine i način razmišljanja, već ističe i vašu osobnost i stil. Slične anegdote i primjeri mogu vam pomoći da se izdvojite među kandidatima i privučete pozornost menadžera za zapošljavanje.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Izrazite snažan argument

Izrazite snažan argumentzašto biste bili idealan kandidat za posao i tvrtku. Cilj vašeg popratnog pisma je privući pažnju čitatelja odmah na početku, tako da nastavi čitati i sazna više o vama. Fokusirajte se odmah na poziciju za koju se prijavljujete i istaknite svoje najjače kompetencije i postignuća.

Koristite aktivne glagole dok opisujete svoje iskustvo, kako biste napravili razliku. Na primjer, umjesto da napišete “Imao sam priliku raditi na projektima sličnim ovome”, recite “Vodio sam tim u sličnom projektu i postigao sam uspjeh u postizanju ciljeva”.

U ovoj fazi pisma, pokažite svoj entuzijazam i strast prema poziciji za koju se prijavljujete. Nemojte ponavljati ono što se već nalazi u vašem životopisu. Dodajte nove, relevantne informacije koje će vas istaknuti i pokazati vašu vrijednost.

Kao što je rekla karijerna savjetnica Merryn Roberts-Huntle, većina vašeg popratnog pisma trebala bi se usredotočiti na vaše vještine i postignuća koja će vas istaknuti kao najboljeg kandidata za poziciju. Popratno pismo trebalo bi biti otprilike pola stranice dugačko, i biti usmjereno na argumente koji će vas istaknuti u očima poslodavca.

Dokažite kako možete doprinijeti tvrtki

Jedan od ključnih faktora za privlačenje pažnje poslodavca u vašem popratnom pismu je dokazivanje kako vi možete doprinijeti tvrtki, a ne samo kako će posao biti koristan za vas. Stoga je važno razumjeti što su problemi i izazovi s kojima se tvrtka suočava i kako vi možete pomoći u rješavanju tih problema.

Iako je dobro proučiti vijesti o tvrtki, još bolje je razgovarati s ljudima koji tamo rade i dobiti uvid u njihove perspektive. Ako ne možete doći do tih informacija, možete pisati o svojim prethodnim uspjesima i projektima u kojima ste sudjelovali te na taj način dokazati svoje sposobnosti i vještine.

Ključno je naglasiti kako bi vaši prethodni uspjesi mogli imati utjecaja na vašu ulogu u novoj tvrtki. Također, važno je prilagoditi vaš zaključak za poziciju na koju se prijavljujete te istaknuti svoju želju i entuzijazam za rad u tvrtki. Snažan zaključak može dodatno poboljšati vaše šanse za dobivanje željenog posla.

Budite kratki

Danas mnoge tvrtke koriste sustave za praćenje kandidata koji prihvaćaju popratna pisma do 250 riječi. Karijerna savjetnica Rachel Montañez preporučuje uvjerljiv uvodni odlomak, dva do tri kratka odlomka ili točaka koje naglašavaju vaše ključne prednosti, te završni dio koji uključuje vaše zanimanje za sljedeće korake. Vaša poruka treba biti jasna i koncizna kako bi se istaknuli kao kandidat za posao.

Lektorirajte pismo

Amy Soricelli s odjela za karijere na Berkeley Collegeu upozorava da je nakon pripreme i dotjerivanja popratnog pisma ključno posvetiti neko vrijeme lekturi. Soricelli ističe da se taj savjet često ignorira, iako je važan za uspjeh kandidature. Greške u pravopisu i drugim područjima mogu dovesti do odbijanja životopisa, kao što kaže McCord, i ukazuju na nepažnju koja vas može izbaciti iz utrke prije nego što ste počeli. Postoje neki načini provjere je li vaš životopis bez pogrešaka, uključujući korištenje funkcija za provjeru pravopisa i uređivanje programa za obradu teksta, pronalaženje profesionalnog lektora ili prijatelja koji je dobar u lektoriranju i isprobavanje starog “piščevog trika” čitanja riječi i rečenica od kraja do početka, što može pomoći u uočavanju pogrešaka.

Izbjegavajte klišeje

Aylward savjetuje da prilikom provjere popratnog pisma tražite klišeje i uklonite ih. “Vaše pismo treba odražavati vašu osobnost, ali ne smije biti pretjerano. Budite kreativni i pišite svojim riječima. Izbjegavajte fraze.”

Također, izbjegavajte klišeje u primjerima koje navodite. “Svi kažu da su marljivi ili kreativni u rješavanju problema”, napominje Aylward. “Umjesto toga, opišite koji ste problem riješili i na koji način. Koristite statistiku i konkretne primjere.”

Vaše popratno pismo treba biti pažljivo napisano, s dozom osobnosti i treba pokazati zašto ste idealni kandidat za posao na koji se prijavljujete. To će povećati vaše šanse da budete pozvani na intervju. Popratno pismo treba biti dodatak vašem životopisu i prilika da tvrtki pokažete kako ćete kao zaposlenik stvoriti dodatnu vrijednost.