moj posao
  • 10 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Pandemija je mnoge zaposlenike potaknula na potragu za novim poslom, koji bolje odgovara njihovim željama i vrijednostima. To je natjeralo tvrtke da se više potrude u prilagođavanju i privlačenju modernih zaposlenika. Istovremeno, povećao se pritisak na zaposlenike koji se suočavaju s jakom konkurencijom u traženju željenih poslova i uloga.

Prvi korak na tom putu je stvaranje izvrsnog životopisa koji će privući pozornost regrutera u moru drugih životopisa. Lindsay Mustain, bivša regruterka u Amazonu i autorica knjige “7 kritičnih pogrešaka u životopisu koje treba izbjegavati”, ističe da mnogi kandidati vide ovaj korak kao rutinu, ali često griješe u tom prvom koraku.

Prema neovisnom istraživanju, većina ispitanika je rekla da posveti između 20 i 40 sati pisanju životopisa. Međutim, s prosječno 200-250 kandidata po otvorenom radnom mjestu, tipični regruter u ranim fazama procesa zapošljavanja potroši samo šest sekundi na svaki životopis, a Mustain čak kaže da to može smanjiti na samo četiri sekunde.

Stoga je ključno da kandidati optimiziraju svoj životopis kako bi bio jasan i uvjerljiv za svakog regrutera. Mustain navodi tri savjeta kako to postići.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Važnost formata

Lindsay Mustain tvrdi da je format važniji od sadržaja jer regruteri imaju vrlo malo vremena za pregledavanje životopisa. Stoga preporučuje minimalistički format bez suvišnih elemenata, fotografija i trikova, kako bi regruteri mogli lako skenirati životopis i pronaći tražene informacije u roku od tri do šest sekundi.

Sadržaj životopisa

Životopis bi trebao istaknuti opseg i utjecaj kandidatovih prethodnih radnih iskustava. Opseg se odnosi na poslove ili uloge koje je kandidat obavljao, a utjecaj opisuje zašto su te uloge bile važne za tvrtku. Kako bi se istaknula važnost kandidata, potrebno je artikulirati koje vrste poslova obavljate, tj. štedite li novac, zarađujete li novac ili oboje, i kakav je vaš utjecaj na tvrtku. To treba kratko sažeti u uvodnom dijelu životopisa, a kasnije se može detaljnije razraditi u odjeljku o iskustvu.

Ključne riječi

Mustain ističe da je važno optimizirati svoj životopis prema ključnim riječima koje koristi tvrtka u koju se prijavljujete za posao. To znači koristiti jezik koji je razumljiv i prihvatljiv za publiku koja će čitati vaš životopis. Možete koristiti web stranice koje omogućuju usporedbu jezika u vašem životopisu s jezikom opisa posla, ili pogledati kako tvrtka komunicira s klijentima na svojoj web stranici ili društvenim mrežama. Mustain preporučuje da napravite osnovni predložak životopisa na temelju opisa tri posla koje smatrate svojim poslovima iz snova, a zatim ga prilagodite specifičnim zahtjevima svakog posla na koji se prijavljujete.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!