moj posao
  • 9 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Ako želite uspješno proći na razgovoru za posao, morate biti svjesni grešaka koje mogu ostaviti loš dojam. Iako su vaše kvalifikacije bitne, studije pokazuju da je jednako važno biti dopadljiv ili čak važnije od toga. Srećom, dopadljivost nije urođena osobina i može se razviti. Možete naučiti kako biti simpatični čak i kada tražite posao.

Biti dopadljiv ne znači samo biti fin, šarmantan ili prijateljski nastrojen. To uključuje i izbjegavanje nekih ponašanja koja mogu ostaviti loš dojam. Prema kolumnistici Judith Humphrey s portala Fast Company, ključno je biti svjestan tih ponašanja i naučiti kako ih izbjeći.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Izbjegavanje hvalisanja

Kako biste se uspješno predstavili kao idealan kandidat za posao koji želite, nije potrebno pretjerivati i tvrditi da imate sve vještine. Prema riječima voditeljice regrutiranja u Meti, Mirande Kalinowski, neki kandidati šalju životopise s dugim popisom vještina koje je gotovo nemoguće sve imati.

Umjesto toga, budite iskreni i fokusirajte se na ono što zaista znate i koje vještine imate. Razmislite o jednoj ili dvije kvalitete koje vas definiraju i prikažite ih kroz sjajne priče i konkretne primjere. Ako se usredotočite na nekoliko istinskih kvaliteta, osoba koja vas regrutira će osjetiti da vas stvarno upoznaje, umjesto da vas hranite izmišljenom pričom o tome koliko ste divni, krasni i sposobni. Bit ćete puno simpatičniji ako ste prizemni i iskreni.

Izbjegavanje egocentričnosti

Kako biste ostavili dobar dojam na intervjuu za posao, važno je izbjegavati fokusiranje na sebe. Prema istraživanju provedenom na Harvardu, ljudi u prosjeku koriste 60 posto razgovora da bi govorili o sebi. Čak i kad ne govore o sebi, razmišljaju o tome što će reći o sebi, što može biti odbojno.

Razumijemo da želite podijeliti svoju priču i predstaviti sebe prilikom traženja posla, ali na intervjuu biste trebali više pažnje posvetiti postavljanju pitanja o tvrtki i osobi koja s vama razgovara i predstavlja tvrtku, nego priči o svojim kvalitetama.

Stručnjaci upozoravaju da anketare više impresioniraju pitanja koja postavljaju kandidati nego samopromocija koju najčešće nude. Stoga je važno pripremiti promišljena pitanja za intervju. Takva usredotočenost na vašu publiku i interes za njihova stajališta ne samo da će im se svidjeti, već će i pokazati da ste osoba koja sluša i može izgraditi odnos s drugima. Ovo je važna vještina za svaku osobu koja traži posao.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Prekomjerna samouvjerenost

Prekomjerna samouvjerenost može biti problem prilikom traženja posla. Iako želite pokazati da imate povjerenja u sebe, važno je ostati umjeren i ne pretjerivati. Postoje suptilne razlike između samopouzdanja i arogancije, stoga budite pažljivi s onim što govorite.

Umjesto da tvrdite da ste najbolji za posao, recite da vjerujete da biste se mogli nositi s odgovornostima uloge. Nemojte se ponašati kao da ste već dobili posao prije nego što vam bude rečeno da ste primljeni. Pokažite skromnost i poniznost.

Također, ne uzimajte ulogu ispitivača, nego se prepustite odluci osobe koja vas intervjua. Ne pokušavajte uzurpirati njihovu ulogu u procesu. Na kraju razgovora, zahvalite na vremenu i recite da cijenite njihovu odluku.

Ukratko, važno je ostati samouvjeren, ali ne i pretjerivati. Pokažite skromnost i budite oprezni s onim što govorite. Nemojte uzimati ulogu ispitivača, već se prepustite odluci osobe koja vas intervjua.

Suzdržanost

Kada se susretnete s menadžerom za zapošljavanje, važno je izbjeći suzdržanost i blijede odgovore. Umjesto toga, pokušajte pokazati svoju osobnost i autentičnost. Nemojte se bojati podijeliti svoje mišljenje i iskustva, te postavljati pitanja koja će pokazati vašu zainteresiranost za posao i tvrtku. Vaši odgovori bi trebali biti dobro razrađeni i jasni, a istovremeno prilagođeni onome što sugovornik traži. Također, nemojte zaboraviti da je važno slušati sugovornika i pokazati da ste zainteresirani za ono što imaju za reći. Sve to će vam pomoći da stvorite dobar dojam i povećate svoje šanse za dobivanje posla.

Izbjegavanje pretjerane ležernosti

Izbjegavanje pretjerane ležernosti na razgovoru za posao Kada se prijavljujete za posao, važno je izbjeći pretjeranu ležernost koja može potkopati vašu simpatičnost. Umjesto toga, iskažite poštovanje prema osobi koja vas intervjuira, budite uredno odjeveni i izbjegavajte preopuštene izraze. Kada dolazite na razgovor, budite na vrijeme i zahvalite osobi koja vas intervjuira na vremenu. Nakon razgovora, pošaljite poruku zahvale unutar nekoliko sati.

Primjer jednog kolege koji je na intervjuu slučajno spomenuo sina jednog od članova komisije i izgubio posao pokazuje da čak i mali nespretni komentari mogu biti presudni.

Kada birate odjeću za razgovor, važno je odabrati profesionalan izgled. Odijelo ili haljina pokazuju da razgovor shvaćate ozbiljno, čak i ako se radi o manjoj ili kreativnoj tvrtki. Izbjegavajte preopuštene izraze i rječnik koji može biti prikladan u uredskoj komunikaciji, ali ne i na razgovoru za posao. Umjesto toga, primijenite profesionalni ton u pisanoj korespondenciji, počnite s “Draga” ili “Zdravo” umjesto “Bok” ili “Hej”.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Pogrešno tumačenje publike

Pogrešno tumačenje publike može biti pogubno za vašu šansu za posao. Važno je poznavati svoju publiku i izbjegavati izjave koje bi ih mogle odvratiti.

Primjerice, ako spomenete da imate druge opcije s boljim plaćama, to bi moglo izazvati negativan efekt kod osobe koja vas intervjuira. Također, ne biste smjeli licitirati s ponudama jer to može stvoriti dojam da vam nije stalo do posla i da biste vrlo brzo mogli otići nakon što vas zaposle.

Umjesto toga, pokažite osjetljivost na ciljeve i vrijednosti budućeg poslodavca te istaknite kako biste se mogli uklopiti u tim i doprinijeti uspjehu tvrtke. Ovo će pomoći da se stvori dojam da ste zainteresirani za posao i da ste spremni dati sve od sebe kako biste doprinijeli uspjehu tvrtke.