moj posao
 • 5 svibnja, 2023
 • Gabriela Holetic
 • 0

Izbjegavajte

 1. Dugačke, dosadne priče o vlastitim postignućima i samopromociji. Umjesto toga, usredotočite se na suvisle informacije koje će privući poslodavca.
 2. Samodopadnost i pretjerano isticanje vlastite važnosti. Svi kandidati smatraju da su sjajni, stoga nema potrebe naglašavati to u uvodu.
 3. Zastarjeli pristupi pisanju životopisa koji se više ne cijene kod menadžera za ljudske resurse.

Vaš cilj je ostaviti dobar prvi dojam i privući pažnju poslodavca. To možete postići modernijim pristupom pisanju životopisa koji će istaknuti vaše ključne vještine i iskustvo na način koji je relevantan za posao koji se traži. Sljedeći savjeti mogu vam pomoći u tome:

 • Uvodite sebe sažetim i jasnim informacijama koje će zainteresirati poslodavca. Opišite svoj profesionalni identitet i stručnost, naglašavajući kako se to odnosi na posao za koji se prijavljujete.
 • Fokusirajte se na rezultate koje ste postigli u prethodnim poslovima ili projektima. Umjesto dugog nabrajanja zaduženja, istaknite konkretne uspjehe i postignuća koja mogu biti relevantna za poslodavca.
 • Koristite jasan i suvremen format s profesionalnim izgledom. Uvrstite ključne podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i vještinama na pregledan način.

Pametnim pristupom pisanju životopisa možete povećati šanse da privučete pažnju poslodavca i budete pozvani na razgovor za posao.

Istaknite svoju sposobnost da pomognete tvrtki, umjesto naglašavanja očekivanja od nje. Vaše odgovornosti i postignuća u prethodnim poslovima već će dovoljno govoriti o vašim znanjima i vještinama, stoga nema potrebe ponavljati isto u sažetku.

O’Donnell također smatra da uobičajena kratka izjava koja objašnjava zašto vas zanima posao i zašto ste najbolji izbor ne pruža nikakve nove i korisne informacije. Ako se prijavljujete za natječaj, već je očito da vas ta pozicija zanima.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Treći zastarjeli element je objašnjavanje svojih očekivanja od tvrtke. Čak i ako ste poznato ime u industriji, takvo objašnjavanje vas može predstaviti kao amatera, tvrdi O’Donnell. Umjesto toga, kada se prijavljujete za neku poziciju, cilj vam je pokazati kako možete pomoći tvrtki, a ne obrnuto.

Evo nekoliko načina kako modernizirati svoj životopis i privući pažnju poslodavca do kraja:

 1. Počnite s jasnom rečenicom koja vas opisuje i istaknite najmanje dvije ključne vještine koje posjedujete.
 2. U nastavku navedite šest do osam specifičnih i mjerljivih vještina koje su relevantne za vaše radno iskustvo. Ovo će omogućiti menadžerima za ljudske resurse da brzo pregledaju vaše sposobnosti i prepoznaju ono što traže kod kandidata.

Ivana Horvat

Munjarski put 108

10000 Zagreb

Telefon: 090 1112 2222

VJEŠTINE Stručna suradnica u području digitalnog marketinga s tri godine iskustva u upravljanju online sadržajem i vođenju kampanja na društvenim mrežama.

 • Analiza i istraživanje tržišta
 • Razvoj digitalnih strategija za društvene mreže brendova
 • Copywriting
 • SEO (optimizacija za tražilice)
 • Kreiranje sadržaja za društvene mreže
 • Google Analytics
 • E-mail marketing
 • Projekt menadžment

Ovaj primjer prikazuje kako bi životopis mogao izgledati za osobu koja se prijavljuje za poslove u području marketinga na društvenim mrežama.

Uvod – tvrde vještine

O’Donnell preporučuje da u uvodu životopisa navedete uglavnom tvrde vještine, jer menadžeri obično daju prednost kandidatima koji već posjeduju dovoljno znanja i ne zahtijevaju opsežnu obuku za obavljanje posla. Mekše vještine i dalje su bitne, ali imaju svoje mjesto u ostatku životopisa i tijekom intervjua, ukoliko budete pozvani na razgovor. Važno je napomenuti da i algoritmi za obradu prijava često temelje svoju analizu na pretraživanju tvrdih vještina.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Ako posjedujete mnogo vještina koje smatrate relevantnima za posao i ne znate koje biste istaknuli, odaberite one koje najbolje odgovaraju vašem iskustvu.

Trebate imati na umu da životopis obično ima ograničeni prostor, često samo jednu stranicu, na kojoj trebate navesti sve što smatrate relevantnim. Ako se razvučete previše, možete se naći u sjeni drugih kandidata koji su jednako kvalificirani, ali su uspješnije organizirali svoj životopis.