moj posao
  • 4 svibnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Pinterest je društvena mreža koja se prvobitno koristila kao mjesto za prikazivanje naših interesa i želja, posebno slika odjeće i hrane. Međutim, Pinterest može biti mnogo više od toga.

Zahvaljujući vizualnom sučelju i samom konceptu, Pinterest može poslužiti kao online kreativan životopis i molba za posao, pružajući vam jedinstveni način da se istaknete među ostalim kandidatima. Ovo pokazuje potencijalnim poslodavcima da ste kreativni, snalažljivi i da znate koristiti moderne web servise, prema Women in Adria.

Kako kreirati kreativan životopis i molbu za posao na Pinterestu:

Na vrhu svog profila imate segment u kojem možete postaviti sliku i nekoliko informacija o sebi, uključujući i linkove ka web stranicama. Jedna od prednosti Pinteresta je što vaša slika može biti opuštenija u odnosu na tradicionalni životopis, ali ipak treba biti privlačna oku i djelomično profesionalna. Možete navesti svoju specijalizaciju, životni moto ili druge relevantne podatke, te dodati linkove poput LinkedIn profila, online portfelja vaših radova ili drugih web stranica koje su povezane s vašim radom.

Ploče/Mape:

“Ploče” ili mape su sastavni dio Pinterest profila i odličan alat za predstavljanje vašeg životopisa. Možete kreirati koliko god mapa želite, a svaku od njih možete opisati slikom koja će privući najviše pažnje. Također, možete ih organizirati prema važnosti. Ako želite imati nekoliko mapa s lijepim slikama odjeće ili hrane, možete ih postaviti kao “tajne mape” koje su vidljive samo vama, čime stvarate popis stvari koje vas zanimaju.

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Teme:

Uredite svaku mapu kao zasebnu cjelinu, slično kao u životopisu. Jednu mapu možete nazvati “O meni” ili “Tko sam ja”, drugu “Iskustvo rada”, treću “Vještine i znanja”, a četvrtu “Poslovi koje tražim”. Možete dodavati mape prema želji, ali pripazite da ne pretjerate jer bi to moglo izgubiti interes poslodavca. Preporučuje se imati tri reda mapa, što je između 10 i 15 mapa. Osim “formalnih” mapa, možete dodati i nekoliko mapa koje otkrivaju vaš karakter, interese i hobije. Na taj način poslodavac će dobiti uvid u vašu pravu osobnost, ono što vas zanima u životu i kako biste se uklopili u njihovu tvrtku. Možete urediti mapu poput “Inspirativni citati koji me oduševljavaju”, “Omiljene stranice koje pratim” ili “Zašto volim kuhanje”.

Kako koristiti linkove: U svoje mape možete staviti sve što je povezano s određenom temom: linkove prema web stranicama tvrtki u kojima ste radili ili čije vas djelovanje zanima, vaše objavljene radove, reklame koje su vas privukle, projekte tvrtki s kojima surađujete, slike lokacija koje ste posjetili ili zemalja čijim jezikom govorite. Ovaj dio je potpuno otvoren za vašu maštu i kreativnost.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaća za svoje radno mjesto.

Jezik:

Izbor riječi koje koristite u opisivanju linkova može biti slobodan i opušten, ili precizan i deskriptivan, ovisno o vrsti linka koji dijelite. Preporučljivo je koristiti engleski jezik kako biste bili razumljivi i poslodavcima koji govore druge jezike, te istovremeno pokazali svoje vještine engleskog jezika.

Bonus:

Pinterest profil možete iskoristiti ne samo kao životopis, već i kao molbu za posao – kombinacija oba. Možete urediti jednu mapu kao svoje obrazloženje zašto se javljate u određenu tvrtku, navodeći što vas privlači kod te tvrtke, na koji način možete doprinijeti, te ideje koje imate za poziciju na koju se prijavljujete. To je simpatičan način da poslodavcu pokažete kako doživljavate njihovu tvrtku i kako se vidite na toj poziciji. Jedina ograničenost je da se ne možete prijaviti na više oglasa istovremeno jer imate samo jednu mapu namijenjenu jednom poslodavcu, pa zadržite ovu strategiju za poziciju koja vam je najvažnija i kojoj se prijavljujete putem Pinteresta.

Gdje i kada koristiti Pinterest profil:

Možete povezati svoj Pinterest profil sa svojim LinkedIn profilom, uključiti ga u svoj tradicionalni životopis ili ga poslati u tijelu e-pošte prilikom prijave na posao. To može biti dodatak vašoj prijavi uz klasičan životopis i molbu. Međutim, ako se prijavljujete za kreativni posao, kao što je dizajn ili IT, možete koristiti Pinterest profil kao glavni način prijave kako biste se odmah istaknuli od drugih kandidata. Pinterest ne morate koristiti za svaku prijavu, već sami procijenite hoće li poslodavac cijeniti ovakav pristup ili će biti zbunjen kada otvori vaš profil.