moj posao
 • 2 svibnja, 2023
 • Gabriela Holetic
 • 0

Važnost postignuća u životopisu prilikom zapošljavanja je značajna. Nakon motivacijskog pisma, jedan od ključnih dijelova koji će svaki poslodavac pažljivo pročitati je niz postignuća kandidata. Zamislite se na trenutak kao osoba koja traži voditelja ureda. Za kojeg kandidata biste se odlučili?

Ja se bavim narudžbama uredskog materijala. Stvorio/la sam proračunsku tablicu u Excelu koja je omogućila tvrtki mjesečnu uštedu od preko 500 eura. Uz to, pratila/la sam ukupnu mjesečnu potrošnju za više od 20 uobičajenih uredskih i kuhinjskih potrepština. Da bih spriječio/la prekomjerno naručivanje, detaljno sam bilježio/la stanje zaliha.

Vjerojatno biste se odlučili/le kontaktirati drugog kandidata, zar ne? Dok prvi kandidat navodi samo svoje odgovornosti, drugi kandidat također iznosi svoja postignuća koja je ostvario/la tijekom obavljanja tih odgovornosti. Osim što opisuje svoje svakodnevne zadatke, drugi kandidat ističe i svoju stručnost u obavljanju tih zadataka, kao i poznavanje alata koji su mu/joj pomogli u postizanju uspjeha.

Zato, prije nego što ponovno navedete svoje dužnosti u životopisu, razmislite kako možete istaknuti svoja postignuća koja će dokazati vaše vještine i znanje. Također, pružite primjere koji će potvrditi sve što ste naveli.

Zašto je važno dodati postignuća u životopis?

Prilikom prijave za posao, važno je imati na umu da ste jedan od mnogih kandidata – među stotinama – koji žele istu poziciju i imaju odgovarajuće kvalifikacije. Niste jedini kandidat s iskustvom i vještinama koje odgovaraju opisu posla.

Međutim, vaša profesionalna postignuća – s detaljima i rezultatima – su jedinstvena. Ona poslodavcima govore: “Ovo sam postigao/la za svoju prethodnu tvrtku. Zamislite što bih mogao/la postići za vašu tvrtku.”

Gdje možete navesti postignuća u životopisu?

Većinu postignuća možete navesti u odjeljku koji opisuje vaše iskustvo s prethodnih poslova, kao i trenutnog posla. Također, možete istaknuti postignuća u drugim odjeljcima kao što su:

 • Odjeljak o obrazovanju (posebno ako ste na početku karijere)
 • Odjeljak o volontiranju i drugim aktivnostima
 • Odjeljak o dobivenim nagradama
 • Odjeljak o projektima

Usporedite svoju plaću s ostalima!

Pet načina kako dodati postignuća u životopis:

 • ODABERITE RELEVANTNA POSTIGNUĆA Pregledajte opis posla za poziciju na koju se prijavljujete i identificirajte vještine i iskustva koje traže. Zatim odaberite postignuća koja najbolje prikazuju ta znanja i iskustva.

Ako vam je teško odabrati, možete započeti s opisom svojih glavnih odgovornosti. Koje su bile vaše ciljeve u prethodnoj tvrtki? Jeste li bili odgovorni za upravljanje društvenim mrežama? Povećanje broja pratitelja? Postizanje tih ciljeva predstavlja postignuće, a premašivanje tih ciljeva još veće postignuće!

 • KORISTITE SNAŽNE GLAGOLE Započnite rečenice u životopisu s jakim, opisnim glagolima. Odabir snažnih glagola (u točkastim nabrajanjima i cijelom životopisu) naglašava vaša postignuća.

Prilikom nabrajanja, pripazite da koristite različite glagole ili sinonime kako biste izbjegli ponavljanje iste riječi na početku svakog retka.

 • NAGLASITE KORIŠTENE VJEŠTINE I ALATE Ne zaboravite navesti vještine i alate koje ste koristili. Uz svaku vještinu istaknite specifično postignuće, idealno koristeći iste ključne riječi kao i u opisu posla. Ako je vođenje društvenih mreža izričito navedeno kao zahtjev, navedite da ste vodili društvene mreže na prethodnom radnom mjestu i istaknite postignute rezultate!
 • FOKUSIRAJTE SE NA REZULTATE Navođenje samo aktivnosti koje ste obavljali neće biti dovoljno korisno ako ne prikažete rezultate. Svi koji čitaju vaš životopis žele znati što možete učiniti za njih, stoga pokažite što ste učinili za druge. Jeste li ostvarili uštedu ili povećali prihode? Poboljšali učinkovitost? Povećali doseg ili vidljivost? Navodite sve što je relevantno za buduću radnu poziciju.
 • KORISTITE NUMERIČKE PODATKE Numerički podaci dodaju snagu vašim postignućima. Umjesto općih izjava, pružite konkretne brojke koje pokazuju vaše uspjehe. Umjesto da kažete da ste poboljšali prodaju, navedite da ste … povećali prodaju za 25% u prvom kvartalu ili da ste postigli rast broja korisnika za 50% u razdoblju od šest mjeseci. Dodavanje brojeva pruža konkretnu i mjerljivu perspektivu vaših postignuća.

Osim toga, možete koristiti brojeve i za druge aspekte kao što su razdoblje obavljanja zadataka, broj proizvoda/brendova koje ste upravljali, količina novca kojom ste rukovali (ušteda ili zarada), broj zaposlenika, klijenata ili drugih dionika s kojima ste surađivali te postotak rasta ili ostvarenje ciljeva i KPI-jeva.

Važno je da brojevi i statistike podržavaju i nadopunjuju vaša postignuća, čime dajete jasniju sliku o vašim rezultatima i doprinosu.

U potrazi ste za poslom? PickJobs je vaše rješenje!

Ukratko, dodavanje postignuća u životopis je ključno jer ističe vaše vještine i iskustvo te vas razlikuje od drugih kandidata. Koristite jake glagole, naglasite relevantne vještine i alate, fokusirajte se na rezultate i dodajte brojeve kako biste zaokružili priču o svojim postignućima.