moj posao
 • 25 travnja, 2023
 • Gabriela Holetic
 • 0

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

“Prvi dojam je ključan”, posebno kada se radi o životopisu, upozorava Jamie Hichens, starija savjetnica za regrutiranje u tvrtki Glassdoor. “Jezik i sadržaj životopisa mogu uništiti šanse kandidata da dobije željeni posao.”

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Imate ograničeno vrijeme da privučete pažnju poslodavca, stoga mudro iskoristite to vrijeme, savjetuje Hichens. Upotreba neinformativnih fraza na životopisu može ostaviti loš dojam. Glassdoor stoga preporučuje izbjegavanje sljedećih pojmova na životopisu:

 1. Izostavite naglašavanje nezaposlenosti jer je to očito iz vašeg životopisa.
 2. Iako se očekuje da ste marljivi i samomotivirani, to nije potrebno naglašavati.
 3. Pripazite na pravopisne i gramatičke greške jer mogu umanjiti cjelokupni dojam o vama.
 4. Navedite relevantne vještine i kvalifikacije za radnu poziciju na koju se prijavljujete.
 5. Ako vaša karijera nije tekla glatko, nemojte zauzimati dragocjeni prostor životopisa nepotrebnim informacijama.
 6. Koristite jednostavan i precizan jezik umjesto otrcanih fraza.
 7. Ako imate preporuke, priložite ih odmah uz prijavu.
 8. Koristite jednostavne rečenice i navedite činjenice bez naglašavanja sebe ili drugih osoba.
 9. Fokusirajte se na zanimljive sadržaje i postignuća umjesto na naglašavanje svoje točnosti.
 10. Nemojte koristiti riječ “stručnjak” ako to zaista niste jer ćete biti podvrgnuti pitanjima koja će testirati vaše znanje.
 11. U životopisu se ne bi trebala pojavljivati negacija. Umjesto navođenja stvari koje ne znate ili ne možete učiniti, fokusirajte se na ono što znate i što možete učiniti.
 12. Osobne informacije poput datuma rođenja, obiteljskog i bračnog statusa te osobnih interesa nisu bitne za životopis. Umjesto toga, treba navesti kvalifikacije koje vas čine idealnim kandidatom za posao.
 13. Ako sadržaj koji nije povezan s poslom nije relevantan za vaše kvalifikacije ili radno iskustvo, izostavite ga iz životopisa (poput hobija)
 14. Umjesto općenitih informacija, poput navođenja da ste radili s korisnicima, navodite konkretnije brojke i postotke koji će dočarati vaš utjecaj ili doprinos, kao što su uštede koje ste ostvarili ili povećanje zadovoljstva korisnika.
 15. Navodite postignuća koja će dočarati vaš rad, poput povećanja zadovoljstva korisnika ili uvođenja novih i učinkovitijih metoda obavljanja posla. Ova postignuća treba precizno izraziti i brojčano potkrijepiti.
 16. Ne treba navoditi osobne informacije poput dobi, bračnog statusa ili djece. Umjesto toga, kreativno opišite svoje privatne aktivnosti ili praznine u karijeri.
 17. Umjesto općenitog opisa dužnosti i odgovornosti, navodite konkretnije informacije, kao što je primjerice “Regionalni prodajni menadžer zadužen za rad u području akumuliranja najveće dobiti, s rastom u odnosu na konkurenciju od 25 do 55%, svake godine zaredom.”
 18. U životopisu naglasite vašu orijentiranost na rezultate, no izbjegavajte zloupotrebljavanje ovog pojma. Fokusirajte se na konkretne primjere svojih postignuća i kvalifikacija koji će dokazati vašu sposobnost za ostvarenje rezultata.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!