moj posao
  • 24 travnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Tijekom godina, moj životopis je prošao značajne promjene. Kako se informacije nakupljaju, tako se povećava moja želja da ga skratim koliko god je moguće. Zašto? Zbog toga što malo ljudi ima vremena čitati tri stranice papira ispunjene informacijama. Ali također, jer neke informacije postaju manje važne tijekom vremena.

Na primjer, kada još nemate puno radnog iskustva, korisno je uključiti naziv vašeg diplomskog rada u životopis. Međutim, kako se vaše radno iskustvo povećava, te informacije postaju manje važne, a više se fokusirate na informacije koje su relevantne za gradnju vaše karijere.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaća za svoje radno mjesto.

Ponekad je teško pronaći relevantne informacije u šumi podataka, a posebno je nezgodno ako smo slučajno izbrisali informaciju koja bi nam danas bila korisna. Televizijska i radijska urednica te voditeljica za odnose s javnošću, Maja Mahovlić, piše kako je zbog toga važno imati tri primjerka životopisa.

Kao takav, na radionicama pisanja životopisa, preporučujem studentima (i svima ostalima) da uvijek imaju tri primjerka životopisa.

Prvi životopis trebao bi sadržavati cjelokupno vaše radno iskustvo, uključujući volontiranje, honorarne poslove te stalne zaposlenja. Tema vašeg diplomskog rada, ključni predmeti tijekom školovanja, edukacije i opisi poslova detaljno su opisani u ovom životopisu, koji se proteže na nekoliko stranica. Koristi se kao izvor informacija za drugi životopis.

Drugi životopis je onaj koji najčešće koristite pri prijavi za novi posao. Naglašava vaše najveće uspjehe u karijeri, ključna postignuća i vještine. Ova verzija životopisa je znatno kraća od prvog, te može biti duljine jedne do dvije stranice, ponekad i tri. Drugi životopis naglašava vaše najbolje osobine i postignuća, za razliku od prvog koji sadrži sve informacije.

Na kraju, dolazimo do posljednjeg i najdražeg životopisa.

Treći životopis je ideja koja je proizašla iz mog rada sa studentima završnih godina fakulteta. Prelazak sa fakulteta na tržište rada često predstavlja veliki izazov, a čak i kasnije u životu situacije poput otkaza ili promjene posla mogu biti ogroman izvor stresa i poljuljati samopouzdanje.

Stoga je ideja trećeg životopisa da se istakne sve ono što čini vaše privatno vrijeme. Ovdje su navedeni svi sati provedeni u teretani ili na satovima joge, sve zemlje koje ste posjetili, svaki hobi (koliko god šašav bio), sve one godine amaterskog fotografiranja ili sviranja instrumenta, dramska grupa ili satovi ritmike, godina u kojoj ste osnovali svoj bend ili pjevali u zboru, period kada ste intenzivno slikali, pohađali debatne klubove, naučili šivati, skijati, klizati i slično.

Treći životopis je tu kako bi nas podsjetio da je naše radno iskustvo puno veće od našeg formalnog radnog iskustva i da sve naše aktivnosti mogu biti od koristi u našoj karijeri. Osim toga, treći životopis nam može pomoći da podignemo samopouzdanje kad nam ono nedostaje i napuniti nas pozitivnom energijom neposredno prije razgovora za posao. On nam može ukazati na znanja i vještine koje smo zaboravili uključiti u standardni životopis, kao i na naše mogućnosti za potpuni zaokret u karijeri ili za posao o kojem potajno maštamo.