moj posao
  • 21 travnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Kada se radi o razgovoru za posao, važno je ne samo imati određene vještine, već i imati pravi stav i pogled na život. Opisivanje osobnosti je ključan korak u ostavljanju pozitivnog prvog dojma tijekom razgovora. Vaš karakter i ponašanje su važni pokazatelji kako ćete se uklopiti u tvrtku, što znači da je moguće da će vas u ranim fazama razgovora zamoliti da opišete svoju osobnost. Iako to može zvučati jednostavno, mnogi se ljudi zapravo zbune kada moraju opisati svoj karakter. Međutim, nekoliko savjeta i kvizovi koji se mogu pronaći na internetu mogu vam pomoći da izvučete informacije o svojoj osobnosti koje će biti korisne tijekom razgovora za posao.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Prema konzultantskoj tvrtki Deloitte, postoje četiri vrste osobnosti na radnom mjestu: pionir, vozač, integrator i čuvar. Svaka od njih ima svoje pozitivne i negativne osobine. Kada opisujete svoju osobnost tijekom razgovora za posao, najbolje je odabrati tri ključne osobine i opisati kako su vam te osobine koristile na prethodnim poslovima. Na primjer, ako želite pokazati svoju spremnost da preuzmete inicijativu, možete reći nešto poput: “Ja sam menadžer, ali istovremeno i osoba koja brine o ljudima. Na prethodnom poslu sam preuzeo odjel s velikom fluktuacijom zaposlenika i uspio zadržati ljude nudeći fleksibilne radne rasporede, stvarajući ugodno radno okruženje i pružajući pohvale za dobro obavljen posao.”

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Kako se pripremiti za razgovor za posao?

Priprema je ključ uspjeha u razgovoru za posao. Prije nego što krenete na razgovor, informirajte se o tvrtki i poslu za koji se prijavljujete. Osim toga, dobro razmislite o svojim kvalitetama i iskustvima koja bi mogla biti važna za posao. Ovdje su neki savjeti za pripremu za razgovor za posao:

  1. Istražite tvrtku: prije nego što krenete na razgovor, saznajte što više o tvrtki. Pregledajte web stranicu tvrtke, društvene mreže i članke o tvrtki u medijima.
  2. Pripremite se za pitanja: pregledajte neka od najčešćih pitanja koja se postavljaju na razgovorima za posao. Razmislite o svojim odgovorima i prakticirajte ih prije razgovora.
  3. Razmislite o svojim kvalitetama: razmislite o svojim kvalitetama i iskustvima koja bi mogla biti važna za posao. Neka vaši odgovori na pitanja budu usmjereni na vaše kvalitete i iskustva koja će biti korisna za tvrtku.
  4. Odaberite odgovarajuću odjeću: odaberite odjeću koja je primjerena za posao za koji se prijavljujete. Ako niste sigurni, bolje je odabrati nešto što je konzervativnije.
  5. Budite spremni na moguća pitanja: budite spremni na pitanja koja se ne tiču vašeg životopisa, kao što su pitanja o vašim hobijima ili interesima. Razmislite o tome kako biste mogli odgovoriti na ta pitanja.
  6. Provjerite vrijeme i mjesto razgovora: prije nego što krenete na razgovor, provjerite vrijeme i mjesto razgovora. Pokušajte doći nekoliko minuta ranije kako biste se opustili prije razgovora.
  7. Iskoristite povratne informacije: ako imate prijatelja ili poznanika koji rade u tvrtki, pitajte ih za savjete i povratne informacije o tvrtki i razgovoru za posao.

Kreirajte profesionalan životopis pomoću našeg besplatnog online alata!

Zapamtite da je priprema ključna za uspješan razgovor za posao. Ako ste dobro pripremljeni, bit ćete samouvjereniji i moći ćete bolje predstaviti sebe i svoje kvalitete.