moj posao
  • 19 travnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Je li moguće da će umjetna inteligencija uskoro biti ključni član tima koji odlučuje o zapošljavanju? Ovo je pitanje koje se sve češće postavlja u svijetu HR-a. Uz pandemiju koronavirusa, mnogi procesi upravljanja ljudskim resursima prebačeni su online, uključujući i razgovore za posao. Uz to, umjetna inteligencija sve više se koristi u procesima zapošljavanja, čime se skraćuje vrijeme potrebno za pronalazak pravih kandidata.

Automatizirani videointervjui (AVI) postaju sve popularniji. Ovi intervjui su obično vođeni botovima koji postavljaju unaprijed definirana pitanja, a kandidati imaju ograničeno vrijeme da na njih odgovore. Na temelju njihovih odgovora, algoritam donosi odluku o tome je li kandidat prikladan za posao ili ne.

Međutim, pitanje je kako impresionirati umjetnu inteligenciju? Kandidati i dalje moraju ostaviti dobar prvi dojam, ali sada se trebaju prilagoditi i načinu na koji odgovaraju na pitanja. Važno je naglasiti da se tradicionalni osobni ili telefonski intervju i dalje koriste, no AVI-ji postaju sve popularniji.

Usporedite svoju plaću s ostalima!

Harvard Business Review pokazuje da su ovakvi procesi zapošljavanja jeftiniji za tvrtke, no mnogi se pitaju koliko su objektivni. Naime, algoritmi mogu biti pristrani prema određenim skupinama ljudi, što može dovesti do diskriminacije. Zato je važno da tvrtke osiguraju da su njihovi algoritmi pravedni i ne diskriminiraju nikoga na temelju spola, rase ili bilo koje druge osobine.

U svakom slučaju, čini se da će umjetna inteligencija sve više postajati ključni član tima za HR-ove diljem svijeta. Uz njihovu pomoć, procesi zapošljavanja mogu biti učinkovitiji i brži, što će koristiti tvrtkama i kandidatima.

Što su automatizirani video intervjui?

Automatizirani video intervjui su procesi zapošljavanja koji uključuju uporabu umjetne inteligencije (AI) za obradu podataka prikupljenih tijekom videa. Postoji nekoliko različitih vrsta video intervjua, a neki od njih koriste AI tehnologiju, dok drugi to ne čine. Primjerice, neki intervjui su samo snimka koju će kasnije pregledati menadžeri za zapošljavanje, dok drugi uključuju AI obradu različitih vrsta podataka.

Tijekom intervjua, AI će prikupljati tri vrste podataka: vizualne, verbalne i glasovne. Vizualni podaci uključuju izraz lica, pokret očiju i ruku, dok verbalni podaci uključuju vokabular i ključne riječi koje kandidat koristi. Glasovni podaci uključuju ton glasa i izgovor kandidata. Ovi podaci se zatim koriste za automatsko generiranje predviđanja o tome je li kandidat prikladan za posao ili ne.

Intervjui vođeni umjetnom inteligencijom koriste velike podatke o prijašnjim zaposlenicima i njihovom učinku na poslu kako bi predvidjeli karakteristike kandidata koje bi mogle biti povezane s visokim radnim učinkom. Međutim, valja napomenuti da intervjui vođeni umjetnom inteligencijom još nisu vrhunski alati i da mogu biti podložni pogreškama ili pristranostima.

Unatoč nedostacima, intervjui vođeni umjetnom inteligencijom postaju sve popularniji jer mogu uštedjeti vrijeme i novac tvrtkama koje traže nove zaposlenike. Harvard Business Review ističe da ovi intervjui obično skraćuju proces zapošljavanja i omogućuju tvrtkama da brže pronađu prave kandidate za posao. Međutim, kao i kod svake nove tehnologije, važno je razmotriti prednosti i nedostatke prije nego što se odlučite koristiti AI za zapošljavanje.

Zajednička karakteristika ovih intervjua je da kandidati ostaju ispred ekrana, bez fizičke interakcije s anketarima, što može dovesti do nedostatka trenutnih signala o tome kako nam intervjui idu. Ovo iskustvo može biti zbunjujuće i uznemirujuće, prema otkrićima HBR-a. Za kandidate za posao, nedostatak ljudske povezanosti tijekom intervjua i osjećaj napetosti zbog sučeljavanja s umjetnom inteligencijom predstavljaju zastrašujuću mješavinu koja pojačava tjeskobu.

Kako se opustiti i ostaviti dobar dojam? Pred robotom ne budi robot!

Iako mnoge platforme za intervjue s umjetnom inteligencijom sugeriraju da samo “budete ono što jeste”, ljudi su često skloni ponašati se neprirodno kada se suoče s ovom tehnologijom. Osjećaju pritisak da se prilagode i izgledaju što bolje, što ih često čini robotičnima, s ukočenim držanjem i fiksnim pogledom.

U potrazi ste za poslom? PickJobs je vaše rješenje!

Da biste se uspješno nosili s ovom situacijom, važno je ostati što prirodniji, koliko god se to može činiti neprirodno. Preporučuje se da vježbate razgovor s drugim ljudima kako biste se navikli na interakciju putem videa, a zatim se naviknite razgovarati s ekranom sami. Također možete zamoliti prijatelja da simulira intervju s vama i postavi vam unaprijed dogovorena pitanja.

Važno je zapamtiti da je umjetna inteligencija još uvijek u razvoju, stoga nemojte previše oslanjati na njezine procjene ili dozvoliti da vam smanje samopouzdanje. Umjesto toga, fokusirajte se na ostavljanje dojma prirodne, samopouzdane osobe koja je spremna naučiti i pružiti svoj doprinos tvrtki.

Pripremite se za razgovor za posao s umjetnom inteligencijom – unutarnje i vanjske pripreme

Koristeći analitički pristup kroz sva tri koraka, možete postati svjesni svog ponašanja u različitim situacijama i kroz vježbu uskladiti spontanost s ljudskim razgovorom, čak i tijekom automatiziranog videointervjua. Međutim, osim psihološke pripreme, važan je i fizički dio – vaše okruženje. Harvard Business Review je istražio da uspješni kandidati posvećuju vrijeme brizi o svom okruženju, kako bi osigurali “poslovni” izgled. To uključuje neutralnu pozadinu, dobro osvjetljenje i zvuk za bolju kvalitetu kamere te provjeru tehnologije kako bi se spriječile tehničke poteškoće. Ukratko, pripremite se kao da idete na razgovor licem u lice.