moj posao
  • 17 travnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Hobiji u životopisu često nisu relevantni za posao i mogu zauzeti dragocjeni prostor koji bi se mogao bolje iskoristiti za isticanje profesionalnih kvalifikacija i iskustva. Ako osoba ima radnog iskustva, odjeljak “Hobiji” nije potreban, ali ako osoba želi navesti hobije, može ih staviti kao zadnju stavku na životopisu.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaća za svoje radno mjesto.

Hobiji u životopisu – sve je dobrodošlo?

Navođenje hobija i interesa u životopisu može rezonirati s ispitivačem, dati mu pitanje koje probija led ili signalizirati karakterne osobine koje poslodavac možda traži. Međutim, većina hobija i interesa koje se navode u životopisu ne govori ništa korisno o osobi. Najčešće spominjane aktivnosti poput gledanja filmova, slušanja glazbe, čitanja knjiga i putovanja su već toliko puta viđene da ne govore ništa korisno o osobi.

Pri odabiru hobija i interesa koje ćete staviti u životopis, trebate se voditi jednostavnom logikom: kako se želim predstaviti i što želim da poslodavac misli o meni? Ako su hobiji relevantni za posao, mogu biti korisni za pokazivanje dodatnih vještina i iskustava koje se ne mogu naći u drugim dijelovima životopisa.

Navođenje hobija u životopisu pruža poslodavcu uvid u našu osobnost i stil rada. Strastveno bavljenje nekim sportom ili aktivnošću može ukazivati na discipliniranost, orijentiranost na cilj i snažnu radnu etiku, što su kvalitete koje svaki poslodavac želi vidjeti kod svog zaposlenika. Stoga, odabir hobija za životopis trebao bi se fokusirati na aspekte osobnosti koje želimo istaknuti i komunicirati, umjesto na općenite i nezanimljive aktivnosti poput gledanja filmova. Sport, slikanje, fotografiranje ili volontiranje su primjeri aktivnosti koje mogu poslužiti kao potvrda naših kvaliteta i karakteristika.

Kakav imidž želimo ostvariti?

Kada je riječ o navođenju hobija u životopisu, važno je imati na umu da neki hobiji i interesi mogu ostaviti pogrešan dojam i neće se uskladiti s profesionalnim imidžom koji pokušavate prenijeti regrutima, upozorava Jobseeker. Neki primjeri hobija koje biste trebali izbjegavati uključuju izlaske ili druženja, kockanje, ekstremne sportove te vjerski ili politički aktivizam. Važno je strateški razmišljati o navođenju hobija i odabrati one koji će vam dati dodatnu jačinu i omogućiti pričanje o vještinama, znanjima ili odnosima koje ste stekli baveći se određenim hobijem tijekom intervjua za posao.

Kako navesti hobije i interese u životopisu?

Stručnjaci za životopise savjetuju kako napisati odjeljak o hobijima i interesima u životopisu.

Prvo, odaberite nešto u čemu uživate i čemu se posvećujete u određenom hobiju. Zatim se usredotočite na jedinstvene aspekte tog hobija koje su relevantne za posao na koji se prijavljujete. Nemojte se osjećati prisiljenima da budete previše kreativni, već budite iskreni i jednostavni u opisu svojih hobija.

Kreirajte zaseban odjeljak pod nazivom “Hobiji” ili “Hobiji i interesi” i navedite do pet osobnih interesa. Važno je izbjegavati općenite izjave i umjesto toga se fokusirati na konkretne i specifične stvari koje vas čine jedinstvenim kandidatom za posao.

Ukratko, ključno je odabrati relevantne hobije i interese, fokusirati se na njihove jedinstvene aspekte i biti iskren u opisu. Kreirajte zaseban odjeljak i izbjegavajte općenite izjave.

Kada treba izostaviti hobije?

Ako imate dugu karijeru, hobiji i interesi mogu pružiti dodatnu vrijednost vašem životopisu. Međutim, prije nego što dodate odjeljak za hobije i interese, važno je istražiti kulturu tvrtke kod koje se prijavljujete kako biste stekli uvid.

Ako nemate drugih iskustava poput volontiranja, učeničkih ili studentskih praksi, poslova, obiteljskog biznisa ili sudjelovanja u studentskim projektima, možete istaknuti svoje hobije. Ipak, važno je naglasiti one hobije koji vas čine idealnim kandidatom za posao na koji se prijavljujete, kao što ističe Trajković.

Odluka hoćete li uključiti odjeljak ‘hobiji i interesi’ u svoj životopis ovisi o vama. Potrebno je razmotriti koliko prostora imate u životopisu i jesu li vaši hobiji i interesi u skladu s onim što želite prikazati regrutima.