moj posao
  • 14 ožujka, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Tražite posao? PickJobs – 100% posao!

Stavite prst na gumb za brisanje ili gumicu za brisanje pri ruci. Postoje neki dijelovi vašeg životopisa koji se mogu odmah otkloniti ili promijeniti jer vam ili štete ili zauzimaju dragocjeni prostor. Neka uklanjanja su apsolutno neophodna. U suprotnom, softver sustava za praćenje kandidata koji koristi većina organizacija možda neće ispravno generirati vaš životopis, što znači da ćete izgubiti sve šanse da dobijete poziv. Dakle, što biste trebali učiniti?

Fotografija

Osim ako se od vas ne zatraži, nemojte uključivati ​​fotografiju. Europljani se sve više odmiču od ove prakse kako sve više organizacija prihvaća životopise u američkom stilu.

Adresa

Navedite svoju punu adresu, ne samo državu, ili samo grad i državu.

Svrha pisanja životopisa

Ako koristite objektivnu izjavu na vrhu svog životopisa, radite si medvjeđu uslugu. Poslodavce nije briga koji je vaš cilj – oni žele znati što možete učiniti kako biste podržali njihove ciljeve. Bolji izrazi za korištenje ovdje su “sažetak karijere” ili “profil karijere”. Ova kratka izjava trebala bi reći poslodavcu, koristeći podatke iz oglasa za posao, da ispunjavate glavne tražene kvalifikacije.

Nezavršeno sveučilište

Važna je ona škola koju ste završili. Ako se osjećate prisiljenim uključiti školu iz koje ste se prebacili, nemojte je uključiti odvojeno od škole koju ste završili.

Kliše fraze

Pretražite “najčešće korištene riječi u životopisima” ne internetu kako biste došli do popisa kliše frazi. Ako koristite ove izraze, vjerojatno ste preopćeniti i ne govorite dovoljno konkretno o svom iskustvu. To ne pomaže poslodavcu da shvati tko ste i za što ste sposobni jer izgledate kao i svi ostali! Većina nas toliko je ukorijenjena u svakodnevnoj ulozi i području da zaboravljamo da oni izvan njih neće razumjeti što radimo. Igrajte se riječima kako biste pronašli načine da jasno i koncizno kažete ono što radite.

Akronimi

Mnogi su akronimi specifični za industriju ili tvrtku. Zato ih ne možete koristiti bez prethodnog definiranja. Najbolji način da to učinite je da napišete prvu instancu i stavite akronim u zagrade iza nje; od tada nadalje možete koristiti samo akronim.

Tablice

Korištenje tablica je siguran način da svoj životopis pripremite za neuspjelo očitovanje u sustavu. Ako sustav to ne može ispravno pročitati, izgubit ćete priliku da vas uzmu u obzir za posao!

Nebitno iskustvo

Ako imate plaćeno radno ili volontersko iskustvo koje nije relevantno za vaše ciljeve u karijeri (tj. niste stekli nikakve prenosive vještine), trebali biste ih ukratko navesti pod naslovom kao što je “prethodno iskustvo”. Ne trebaju vam nikakvi detalji osim vaše titule, organizacije, lokacije i godina.

Posao stariji 10 ili više godina

Uklonite oznake za poslove starije od 10 godina, osim ako se neki ne odnose na vaše ciljeve u karijeri i od tada niste pokazali iste vještine ili napredak u karijeri . Uključite sve prenosive vještine koje nisu vidljive drugdje u vašem životopisu u sažetak vaše karijere ili pod “tehničke vještine”, koje mogu pasti na kraju većine životopisa pod “dodatne informacije”. Ako se bavite tehnologijom, možda biste trebali razmotriti prebacivanje tih vještina ispod sažetka svoje karijere.

Umjereno koristite hiperveze

Hiperveze su dobre kada se učinkovito koriste. Nemojte hiperlinkom povezivati ​​svaku tvrtku za koju ste radili i svako spominjanje projekta na web stranici ili u članku. Odaberite samo one koje smatrate velikim poslom – možda biste trebali provjeriti s kolegom ili prijateljem da saznate slažu li se s vašim odabirom. Ako ste pisali za publikaciju, ako ste citirani u velikom članku ili ste doprinijeli članku, to vrijedi hipervezom. Ako ih imate podosta, trebali biste razmisliti o naslovu odjeljka “odabrane publikacije” ili “odabrani mediji”, te navesti popis i povezati se samo s nekima.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.