moj posao
  • 7 ožujka, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Kada ste posljednji put ažurirali svoj životopis? Ako je prošlo previše vremena otkako ste jednom pregledali svoj životopis, vjerojatno je vrijeme da ga ponovno pregledate. Mnogi čimbenici promijenili su igru ​​u svijetu traženja posla tijekom posljednjih nekoliko godina, od kojih je jedan od najznačajnijih činjenica da se veliki dio procesa sada odvija online. Ako ne preradite svoj životopis kako bi odgovarao trenutnim zahtjevima regruta i poslodavaca koji sada traže kandidate gotovo isključivo putem interneta, vjerojatno će vas nadmašiti drugi kandidati koji razumiju novu stvarnost traženja posla.

Iako preoblikovanje vašeg životopisa može zvučati zastrašujuće, ne mora biti tako teško kao što mislite. Pametna strategija za vaš proces revizije je da ostanete usredotočeni na tri područja koja su najvažnija za menadžere za zapošljavanje: uključivanje ključnih riječi, dokazivanje vaše vrijednosti kroz podatke i korištenje specifičnog jezika ciljanog za svaki posao na koji se prijavljujete:

Ključne riječi. Nedavna studija pokazala je da velika većina (92%) regruta traži kandidate online putem društvenih medija. To znači da će sve što možete učiniti kako bi se vaš životopis istaknuo od konkurencije na internetu dobro poslužiti vašem traženju posla. Ključne riječi su jednostavno riječi ili kombinacije riječi koje ljudi upisuju u tražilice kako bi pronašli ono što žele na internetu. Poslodavci i regruti koji traže kandidate traže životopise koji sadrže ključne riječi koje su relevantne za pozicije koje trebaju popuniti. To znači da bi vaše ključne riječi trebale uključivati ​​često korišteni naziv posla za poziciju koju želite, kao i vaše ključne vještine i kategoriju zanimanja. Kada uključite ove informacije u svoj životopis, to olakšava menadžerima za zapošljavanje da vas pronađu na internetu. Kada se vaš životopis objavi na web stranici, stranica će također imati bolju optimizaciju tražilice za vašu ciljanu publiku ako uključite odgovarajuće ključne riječi.

Brojke. Svatko može u svoj životopis dodati cilj koji je postigao. Ali da biste stvarno otkrili utjecaj i pokazali vrijednost koju potencijalno možete donijeti organizaciji, morate kvantificirati svoja postignuća. To jednostavno znači da u svoj životopis uključite podatke i metriku kad god je to moguće. Na primjer, ako ste predvodili projekt, nemojte samo navesti projekt – opišite učinak projekta koristeći brojke. Jeste li nadgledali tim od osam ljudi? Je li to rezultiralo 100 dodatnih prodaja? Je li to povećalo dobit vašeg odjela za 50%? Ako imate impresivne brojke koje mogu pomoći regruti bolje razumjeti kako su vaši uspjesi utjecali na organizacije u kojima ste radili, dodajte ih u svoj životopis. Ako je moguće, pokušajte ne koristiti općenite izraze poput “utrostručeno” ili “smanjena potrošnja”, osim ako ih ne možete potkrijepiti solidnim brojkama. Ako postoje problemi s povjerljivošću s uključivanjem brojeva u vaš životopis, razmislite o dodavanju općeg raspona kako biste izbjegli pojedinosti, a ipak poslodavcima pokazali grubi brojčani učinak koji ste napravili.

Prilagođena poruka. Prije desetak godina bila je standardna praksa imati jedan životopis koji biste poslali svakom poslodavcu prilikom prijave za posao. To je bilo tada, ovo je sada. S povećanom konkurencijom online traženja posla dolazi do veće potrebe da svoju poruku prilagodite svakom otvorenom radnom mjestu koje želite pronaći. Siguran način da trenutačno izgubite vjerodostojnost kod poslodavca je slanje ponovljenog životopisa i propratnog pisma koje je očito općenito, a ne usmjereno na njihovu organizaciju. Umjesto toga, pažljivo pregledajte web stranicu tvrtke i opis posla prije nego što odlučite koje informacije i radna iskustva istaknuti u materijalima za prijavu za to jedno radno mjesto.

Možda nije lako natjecati se u današnjem okruženju traženja posla na mreži, ali može biti jednostavno ako ostanete usredotočeni na reviziju svog životopisa kako biste odražavali ono što je danas najvažnije za regrute i poslodavce. Kada znate kako strateški koristiti ključne riječi povezane s poslom, uključite određene podatke i metriku da kvantificirate svoj utjecaj i prilagodite svaki životopis koji pošaljete jezikom koji odgovara najvećim potrebama voditelja zapošljavanja.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.