moj posao
  • 28 veljače, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Koliko vremena provodite analizirajući oglas za posao kako biste utvrdili jeste li kvalificirani i zainteresirani za posao i tvrtku? Vjerojatno ne dovoljno dugo.

Prema studiji web stranice za oglašavanje poslova TheLadders, 44% tražitelja posla reklo je da provede između jedne i pet minuta pregledavajući oglas za posao, a 19% reklo je da je provelo između pet i deset minuta na pregledavanje.

Većina oglasa za posao podijeljena je u nekoliko odjeljaka: opći pregled tvrtke i uloge; odjeljak s ključnim odgovornostima s popisom radnih dužnosti; odjeljak o kvalifikacijama, koji uključuje obrazovne zahtjeve, certifikate, godine iskustva i druge vještine. Evo kako temeljito procijeniti opis posla prije nego što se odlučite prijaviti.

Čitajte dalje od naziva posla. Nazivi poslova mogu dovesti u zabludu. Pregledajte cijeli oglas za posao i obratite pozornost na godine iskustva koje radno mjesto zahtijeva. Godine iskustva obično se izjednačavaju s razinom pozicije. Jedna do tri godine obično se smatra početnom razinom, četiri do devet godina je srednja razina, a više od 10 godina obično označava poziciju na višoj razini. Ovo bi vam također trebalo pomoći da utvrdite jeste li nedovoljno ili prekvalificirani. Prijaviti se za posao za koji ste prekvalificirani jednako je loše kao prijaviti se za posao za koji ste nedovoljno kvalificirani. Također imajte na umu traži li se u opisu iskustvo specifično za branšu ili posao ili je relevantno iskustvo prihvatljivo.

Pregledajte odjeljak općeg pregleda ili sažetka. Unutar ovog odjeljka, obično navedenog na vrhu objave, možete saznati više o tvrtki i dobiti osnovne informacije o ulozi. To vam pomaže da odredite je li to vrsta posla i tvrtke za koju biste mogli biti zainteresirani raditi.

Pročitajte odgovornost za svaki posao. Pregledajte svaku odgovornost na poslu i istaknite stvari koje ste već učinili i želite nastaviti raditi. Trebali biste imati iskustva s barem polovicom navedenih odgovornosti, a isticanje popisa pomaže vam u procjeni koliko dobro odgovarate. Ako utvrdite da je to posao za koji se želite prijaviti, morat ćete se kasnije vratiti na ovaj odjeljak.

Pregledajte odjeljak sa zahtjevima. Obrazovne zahtjeve, opće vještine i iskustvo vidjet ćete u ovom odjeljku, koji se obično nalazi na dnu oglasa za posao. Neki će zahtjevi biti ključni za poslodavca, neki mogu biti fleksibilni, ali nećete znati odgovor osim ako ne razgovarate s voditeljem zapošljavanja. Identificirajte zahtjeve koji vam nedostaju i napišite razlog zašto vaše druge vještine ili iskustvo nadoknađuju one koje vam nedostaju. Možete odlučiti upotrijebiti ove odgovore u svom popratnom pismu kako biste prevladali nedostajuće kvalifikacije. Ako ste dovoljno sretni da dobijete intervju, morat ćete dati ove odgovore tijekom intervjua.

Čitajte između redaka. Možda ćete primijetiti da neki opisi poslova zvuče vrlo općenito. Nedostatak posebnih vještina ne bi trebao umanjiti vaše šanse da pogodite metu. Opis posla poslovnog analitičara može zahtijevati da kandidat posjeduje “izvrsne komunikacijske vještine”. To zapravo znači da će posao od vas zahtijevati da svoje istraživanje i analizu sastavite u pisani sažetak. Umjesto općenitog navođenja “komunikacijskih vještina” u životopisu, koristite riječi “pisanje izvješća” ili “pisana analiza”.

Pročitajte o tvrtki i saznajte što rade. Nakon što odlučite je li vam posao zanimljiv, istražite proizvode ili usluge tvrtke, saznajte tko su njihovi kupci i pročitajte izjave.

Naglasite rijetke vještine. Mnogi će se kandidati natjecati za iste poslove za koje ste zainteresirani. Želite ispuniti uvjete i dodati informacije koje će poslodavca oboriti s nogu ili ga barem natjerati da vas primijeti. Postoji li tehnološka vještina navedena kao izborna koju posjedujete? Svakako uključite takve stvari u svoj životopis i skrenite pozornost na njih u svom propratnom pismu objašnjavajući zašto će te vještine biti vrijedne vašem budućem poslodavcu.

Uključite svoja otkrića u životopis i propratno pismo. Istraživanje tvrtke i razumijevanje uloge pomoći će vam da prilagodite svoj životopis i propratno pismo. Vaš životopis mora dokazati da imate specifično iskustvo i tražene vještine. Važno je revidirati svoj životopis kako bi odgovarao odgovornostima koje ste istaknuli u odjeljku odgovornosti u oglasu za posao. Želite da vaš životopis uključuje što više radnih obaveza, bez pretjerivanja ili laganja . Vaše će propratno pismo spojiti točke i pokazati čitatelju ne samo da ste kvalificirani, već i da dobro poznajete tvrtku.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.