moj posao
  • 26 veljače, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Ne želite stalno razmišljati o mogućnosti gubitka posla, ali bez obzira gdje se nalazite u svojoj karijeri, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste bili spremni na financijski udar. Ako osjećate da će vaša tvrtka propasti ili čujete šuškanja o mogućim ukidanjima radnih mjesta, odmah poduzmite nešto kako biste se zaštitili od financijskih poteškoća.

Evo sedam načina da se pripremite za otkaz.

Ažurirajte svoj životopis. Ako ste na poslu radili nekoliko godina, možda niste ni pogledali svoj životopis otkako ste bili na razgovoru za to radno mjesto. Sada bi bilo dobro vrijeme da ga ponovno pregledate. Svakako dodajte sve odgovornosti svoje trenutne pozicije, nove vještine koje ste stekli i sve druge detalje koji će vas učiniti privlačnijim budućem poslodavcu.

Ažurirajte svoj LinkedIn profil. Vaš LinkedIn profil može biti jedna od prvih stvari koju budući poslodavac gleda kada provjerava kandidate. Provjerite nadopunjuje li vaš životopis i uključuje uzorke, poveznice i druge relevantne materijale koje potencijalni poslodavci mogu pregledati bez traženja. Povežite se s kolegama i menadžerima iz drugih odjela putem LinkedIna u slučaju da iznenada napustite tvrtku i nemate pristup e-pošti ili kontakt podacima. Ti bi vam kontakti mogli pomoći pronaći sljedeći posao ili vam barem dati preporuku.

Povećajte svoje novčane rezerve. Nadajmo se da ste izgradili svoj fond za hitne slučajeve tijekom vašeg zaposlenja u tvrtki. Ako mislite da vas još nekoliko plaća dijeli od otkaza, sada možete početi reorganizirati svoj proračun kako biste imali jastuk na koji se možete osloniti kada više ne budete imali posao. Učinite sve što možete kako biste svakog mjeseca dodali više na svoj štedni račun i pobrinite se da ne preuzimate više dugova po kreditnoj kartici ili zajmova koji bi povećali vaše obveze mjesečnog plaćanja. Dodavanje još dugova vašem financijskom opterećenju sada može značiti da će vam biti teško pratiti mjesečne račune u nekoliko kratkih mjeseci. Odgodite sve veće kupnje dok ne postignete stabilnost.

Izgradite svoje vještine. Ako niste imali priliku dovršiti nikakvu certifikaciju ili program obuke vještina na svojoj trenutnoj poziciji, sada je možda savršeno vrijeme da dio svog vremena i energije usmjerite na to. Izgradnja vještina i dodavanje certifikata mogu vas učiniti privlačnijim potencijalnom poslodavcu i otvoriti vam više mogućnosti na tržištu rada.

Zadržite pozitivan stav. Iako je vaš posao možda ugrožen, nastavite raditi dobro i zadržite visoku razinu profesionalizma do samog kraja. Nikada ne znate tko može primijetiti, a možda će vam trebati preporuke vašeg poslodavca kako biste osigurali buduće radno mjesto. Ostanite pozitivni, spremni na suradnju i produktivni dok vas tvrtka ne pozove da odete.

Budite spremni na pregovore. Ponovno pregledajte priručnik za zaposlenike i sve ugovore ili sporazume koje ste potpisali prilikom zapošljavanja kako biste pronašli politiku tvrtke o otpremninama. Možda ćete biti u poziciji da pregovarate o otpremnini kada vas tvrtka otpusti, stoga morate biti spremni pregovarati o uvjetima kada imate tu priliku. Ako tvrtka radi masovno otpuštanje zbog financijskih problema, možda nećete imati puno posla. Ipak, ne škodi tražiti čak ni djelomičnu plaću kako biste mogli stati na noge ubrzo nakon otkaza.

Ostanite pozitivni u potrazi za poslom. Gubitak posla može biti stresan i mogli biste se uhvatiti u panici ili se čak osjećati potišteno zbog gubitka. Dajte si malo vremena da oplakujete gubitak, ali sastavite plan kako se ponovno oporaviti – i to brzo. Ostanite pozitivni i fokusirajte se na bolju budućnost. Napravite raspored za sebe kako biste mogli provesti dobar dio dana tražeći sljedeću priliku i pripremajući se za intervjue.