moj posao
 • 22 veljače, 2023
 • Gabriela Holetic
 • 0

Ukoliko pravilno iskoristite njegove sposobnosti i mogućnosti, ChatGPT bi mogao imati mnoge prednosti za korisnike koji su u potrazi za poslom.

Chat Generative Pre-trained Transformer, svima poznat pod nazivom ChatGPT, napredni je chatbot s mnogim mogućnostima, koje se koriste za generiranje sadržaja. No, biste li (i kako) ChatGPT trebali koristiti prilikom lova na posao?

Što je ChatGPT?

Većina nas je čula za Siri ili Alexa-u, kojima možete postaviti pitanje ili uputiti jednostavan zahtjev i dobiti uspješan odgovor. Značaj ChatGPT-a je u tome što može voditi razgovor s korisnikom kako bi odgovorio na duža, složenija pitanja ili zahtjeve na konverzacijski način. Njegovi kreatori, OpenAI; „istrenirali“ su ga da nauči što čovjek obično misli kada postavi pitanje.

„Oblik dijaloga omogućuje ChatGPT-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, ospori netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve“, stoji na web stranici ChatGPT-a.

Korisnici koji eksperimentiraju njegovim mogućnostima još uvijek otkrivaju raspon i etiku upotrebe te raspravljaju o istima, dok je upotreba za e-mail korespondencije, radove, školske zadaće i slično, dobila značajnu medijsku pažnju. Razumno je pretpostaviti da će konverzacijski AI chatbotovi, kao što je ChatGPT, imati široko rasprostranjen i vjerojatno neizbrisiv utjecaj na način na koji se stvara sadržaj povezan sa traženjem posla.

Može li ChatGPT napisati životopis ili motivacijsko pismo?

Ukoliko upravo sada tražite novi posao, dobro ste upoznati s potrebom da se istaknete kvalitetno napisanim sadržajem u životopisu te motivacijskom pismu. ChatGPT može biti koristan alat u ovom procesu. Evo nekoliko primjera njegovih mogućnosti pisanja životopisa.

Životopis napisan od strane ChatGPT-a

Zahtjev je „Napiši životopis za voditelja zapošljavanja u tehnološkoj tvrtki“.

Na što je stigao odgovor:

  (Ime)

  (Adresa)

  (Broj mobitela)

  (E-adresa)

  Sažetak: Iskusan i usmjeren na rezultate Voditelj odjela za zapošljavanje s preko (broj godina) iskustva u tehnološkoj industriji. Uspješna evidencija vodećih inicijativa za zapošljavanje velikog opsega i izgradnje najboljih funkcija za prikupljanje talenata za tehnološke tvrtke. Dokazana sposobnost razvijanja i provođenja učinkovitih strategija pronalaženje i zapošljavanja te izgradnje čvrstih odnosa s menadžerima za zapošljavanje i ključnim dionicima. Predani stvaranju pozitivnog iskustva kandidata i poticanju raznolikosti i uključivanja u proces zapošljavanja.

  (Iskustvo)

Voditelj odjela za zapošljavanje

(Tehnološka tvrtka)

(Lokacija)

(Datum)

 • Vođenje i upravljanje timom regruta kako bi se tvrtki pružilo visokokvalitetne usluge prikupljanja talenata.
 • Razvijanje i provođenje strategije traženja izvora i zapošljavanja kako bi se zadovoljile trenutne i buduće potrebe tvrtke.
 • Suradnja s Odjelom za ljudske resurse, poslovnim vođama i menadžerima za zapošljavanje kako bi se razumjelo njihove zahtjeve za prikupljanjem talenata te se osigurao besprijekoran proces zapošljavanja.
 • Izgradnja i održavanje odnosa sa ključnim dionicima, uključujući sveučilišta, industrijska udruženja, kako bi se proširila mreža talenata.
 • Implementacija inovativnih metoda i tehnologije zapošljavanja kako biste poboljšali učinkovitost i djelotvornost procesa stjecanja talenata.
 • Suradnja s Odjelom za ljudske resurse i Timova za raznolikost, jednakost i uključenost kako biste potaknuli raznolikost i uključivanje u proces zapošljavanja.

  (Obrazovanje)

(Stupanj i Studij), (Naziv ustanove), (Datum diplomiranja)

  (Vještine)

 • Strategija i planiranje stjecanja talenata
 • Pronalaženje i zapošljavanje
 • Iskustvo kandidata
 • Raznolikost i uključenost
 • HR operacije
 • Upravljanje učinkom
 • Odnosi među zaposlenicima
 • Upravljanje dionicima
 • Mjerni podaci i izvješća

ChatGPT i potraga za poslom

Osim stvaranja sadržaja vezanog za prijavu na posao, ChatGPT može biti od pomoći u istraživanju i prikupljanju informacija koje vam mogu pomoći u pripremi za određenu karijeru ili intervju.

Na primjer, na upit „Koje su vještine potrebne za ulogu voditelja računovodstva?“, rezultati su uključivali popis više od 10 vještina koje su vjerojatno proizašle iz pregleda opisa poslova.

Na pitanje „Kako se pripremiti za intervju marketing menadžera?“, rezultat je bio sedam generičkih (ali korisnih) savjeta za intervju.

Na upit „Koja se pitanja postavljaju u marketinškom intervjuu?“, rezultati su dali 10 specifičnih pitanja za intervju vezanih uz marketing.

Zahtjevi bi mogli imati dodatno usavršavanje za poboljšanje rezultata.

Još jedna upotreba ChatGPT-a je sažimanje pisanog opisa postignuća ili profesionalnog iskustva. Ovo može biti od velike pomoći za detaljnije ili nestrukturirane komunikatore koji bi željeli poboljšati svoju sposobnost davanja sažetijih ili dojmljivijih odgovora tijekom pisanog ili usmenog intervjua.