moj posao
  • 22 veljače, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Možda pogrešno predstavljate svoju dob potencijalnim poslodavcima, a da toga niste svjesni.

Često je starijim osobama koje traže posao teško doći do intervjua. Nedavna studija pokazala je da su stariji kandidati dobili najmanje poziva na razgovor. „Jednom kada postane jasno sa ste stariji radnik, manja je vjerojatnost da ćete dobiti povratni poziv“, navodi Patrick Button, asistent profesora ekonomije na Sveučilištu Tulane i koautor izvješća. Evo kako vaš životopis prikazuje vaše godine u lošem kontekstu.

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto.

Godine završetka srednje škole i fakulteta. Potencijalni poslodavci mogu zaključiti o vašim godinama prema godini u kojoj ste završili srednju školu ili fakultet. „Ukoliko navedete godinu u kojoj ste maturirali, lako se može pretpostaviti u kojoj ste životnoj dobi“, kaže David Neumark, profesor ekonomije na Sveučilištu Kalfornija, Irvine, i koautor izvješća. „Nije preporučljivo da skrivate svoje godine, ali ako i skrivate, to nije ludost.“.

Duga radna povijest. Možda biste htjeli umanjiti ili zanemariti uloge koje ste imati 1970-ih ili 80-ih. „Posljednjih osam do deset godina iskustva smatra se najrelevantnijim u vašem životopisu“, kaže Dana Leavy-Detrick, osnivačica Brooklyn Resume Studio-a. „Iako možda ne želite posve odrezati ranije uloge, razmislite kako biste mogli sažeti ranije – i potencijalno manje relevantno – iskustvo kako biste zadržali glavninu fokusa na svojim trenutnim vještinama i doprinosima.“. Međutim, ako ste radili za prestižnog poslodavca ili ste obavljati visoku poziciju, čak i prije nekoliko desetljeća, trebali biste pronaći način da to ne izostavite. „Možete biti kreativni u načinu na koji predstavljate ranija iskustva bez korištenja tradicionalnog kronološkog pristupa“, kaže Leavy-Detrick. „Stvorite odjeljak ‘dodatno iskustvo’ koji izostavlja datume, ali još uvijek navodi poslodavce i nazive poslova, ili uključite fusnotu u odjeljak ‘iskustvo’ koja ističe vaše ranije uloge na puno sažetiji način.“

Izostavljanje računalnih vještina. Za starije radnike se često smatra da im je neugodno koristiti tehnologiju. Potrudite se da opovrgnete ovaj stereotip. „Preporučeno je navođene što više tehničkih i računalnih vještina, te vještina društvenih medija ako bi mogle biti dio posla.“, navodi Janet Raiffa, savjetnica za karijeru i bivša korporativna regruterka koja dijeli savjete o životopisima na resumemama.com. No, nemojte ići predaleko, navodeći da znate koristiti web preglednik ili program za obradu teksta, jer se to podrazumijeva u mnogim područjima.

Odsutnost na društvenim mrežama. Zainteresirani menadžer može upisati vaše ime u tražilicu ili željeti vidjeti vaše osobno web mjesto. On ili ona će vjerojatno provjeriti vaše profile na društvenim mrežama na LinkedIn-u, Facebook-u, Twitter-u, ili drugim stranicama. „Izradite pristojan LinkedIn profil, prilagodite URL profila tako da uključuje vaše ime umjesto znakova te ga priložite u svoj životopis.“, kaže Leavy-Detrick. „Dotjerana digitalna prisutnost doista nadopunjuje životopis i pokazuje da ozbiljno razmišljate o svom osobnom brendu.“.

Navođenje (pre)više brojeva. Bilo je vrijeme kada su mnogi profesionalci imali dva ili više različita broja, uključujući mobitel i fiksni telefon. Ali mnogi mlađi ljudi sada se snalaze samo s mobitelom. „Posjedovanje dva broja može se smatrati zastarjelim, budući da milenijalci obično nemaju fiksne telefone.“, kaže Raiffa. „Mlađi tražitelji posla uglavnom navode samo jedan kontakt.“

Staromodna e-adresa. Vaša e-adresa možda govori nešto o vašoj dobi. „AOL adrese upućuju da se stariji od 40/50 godina, stoga preporučamo korištenje Gmail adrese“, navodi Raiffa.

Zastarjeli format. Formati životopisa ulaze i izlaze iz mode. „Objektivna izjava i ‘preporuke na zahtjev’ bile su uobičajene značajke životopisa u prošlosti, ali oboje se više ne bi trebao uključivati“, kaže Raiffa. „Vaš cilj je dobiti posao za koji se prijavljujete, a bilo kakve fraze o vrstama poslova koje želite sačuvajte za popratno pismo.“.

Slanje papirnatoga životopisa. Vaš će životopis vjerojatno biti pregledan na zaslonu računala i mora dobro izgledati u tom formatu. „Izbjegavajte korištenje zastarjelih vizualnih elemenata, kao što su rubovi stranica, padajuće sjene ili dosadni stilovi fonta“, kaže Leavy-Detrick. „Odlučite se za dotjeran, čist izgled, koji koristi promišljene dizajnerske odluke i odgovarajući raspored koji dizajniran za čitanje.“.

Izostavljanje osobnih interesa. Neki poslodavci žele steći dojam tko ste u privatnome životu, u čemu im možete pomoći navođenjem nekoliko hobija ili volonterskih radova. Također se savjetuje dodavanje interesa koji prenose vitalnost ili mladolikost.

Sada ste spremni za izradu novog životopisa. Poslužite se našim besplatnim online alatom i izradite profesionalan životopis!