moj posao
  • 16 veljače, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Obuzdajte svoje strahove, prepoznajte svoje vrline i organizirajte, kako biste krenuli u potragu za poslom.

Traženje posla može izazvati anksioznost. Nakon što prođete kroz proces pripreme sastavljanja životopisa i motivacijskog pisma, imate još posla za odraditi. Tu su prijava, povezivanje, razgovor. Možda ćete otkriti da se, bez obzira na to koliko ste (ne)sretni na svom trenutnom poslu, vaša potraga za novim zaposlenjem kontinuirano pomiče prema dnu popisa obaveza. To kašnjenje možete pripisati nedostatku vremena, no je li to stvarno ono što se događa? Ili je možda vrijeme da procijenimo mentalne prepreke koje vam smetaju? Prema Danielle Droitsch, vlasnici Coaching with Danielle, postoje tri glavne mentalne smetnje koje ometaju traženje posla:

  • Podlijeganje strahovima
  • Zanemarivanje svojih vještina
  • Neorganiziranost

Usporedite svoju plaću s ostalim plaćama za svoje radno mjesto!

Suočite se sa svojim strahovima i odbacite ih. Strah, zabrinutost i nesigurnost prirodni su osjećaji prilikom traženja posla. Možda ste u potragu krenuli s puno entuzijazma koji se  s vremenom pretvorio u razočaranje. Ovo je uobičajeno. Kao i bezbroj drugih tražitelja posla, možda se bojite da niste dovoljno dobri, da ste prestari ili da ćete biti odbijeni. Ovi osjećaji predstavljaju prepreku samopouzdanju kada ste u jeku potrage za poslom. Droitsch upozorava da će strah potaknuti neaktivnost i odugovlačenje. Zbog toga se ljudi osjećaju manje samouvjereno u situacijama umrežavanja i intervjua. Strah će sabotirati cijeli proces traženja i može uistinu spriječiti traženje posla na takav način da ono postane samoispunjavajuće proročanstvo. Kako se možete suočiti sa strahom i riješiti ga se? Droitsch kaže da biste trebali uzeti vremena za razmišljanje o tome što se stvarno događa unutar vas, shvaćajući da su strahovi ipak strahovi, ali ne i istine. Ponekad je korisno napisati svoje strahove, a zatim poderati papir. Pravi trik je znati da će strah biti prisutan i u traženju posla, ali to ne znači da su oni opravdani.

Prepoznajte svoje vrline. Često se uspoređujemo s drugima umjesto da se usredotočimo na to da izgradimo sebe kako bismo bili najbolji kandidat. Dok radite na prevladavanju svojih strahova, usredotočite se na shvaćanje toga što ćete donijeti svojem sljedećem poslodavcu. Razmislite o svojim uspjesima tijekom godina i priznajte si kako su oni proizašli upravo iz vaših talenata. Droitsch predlaže da uložite vrijeme u poznavanje i zatim njegovanje svojih vještina. Kada se usredotočite na ono što vas čini posebnima, ne samo da ćete potaknuti svoju potragu za poslom, već ćete i razviti pozitivan stav, koji će vam pomoći da privučete i dobijete svoje prilike. Razmislite o tome što kolege ili klijenti kažu o vama. Ove informacije možete prikupiti iz usmenih komentara, e-pošte, ali i iz samog vašeg rada; prepoznajte po čemu se razlikujete od svojih suigrača.

Organizirajte se. Droitsch navodi da većina onih koji traže posao misli da će ga lako dobiti ako zaslužuju posao koji žele. To jednostavno nije slučaj i morate odbaciti sve pretpostavke da bi potraga za željenim poslom trebala biti jednostavna. Istina, potraga za novim poslom – osobito onim koji stvarno želite – oduzet će vam trud i više vremena nego što mislite. Morat ćete biti organizirani, uporni i predani. Iako pronaći posao koji volite nije lako, nagrada je vrijedna toga. Droitsch kaže da upamtite da ste vi gazda potrage za poslom. Na vama je da taj proces dovedete do kraja koristeći dobre vještine upravljanja projektima.

Upravljanje samopouzdanjem važna je vještina koju treba poticati bez obzira na to tražite li posao, budući da će vam pomoći da ostanete pozitivni, povećati vjerojatnost uspjeha na poslu i učiniti vas otvorenijim za prilike koje bi se mogle neočekivano pojaviti na putu. Počnite to činiti tako što ćete odvojiti vrijeme za slavlje svojih postignuća. Iskoristite trenutak za razmišljanje u kojem jednostavno sebi tiho kažete „Zaslužio/la si to.“. To će vam dati samopouzdanja da se nosite s budućim izazovima i pomoći vam da se fokusirate na svoje vrline.
Ne dopustite strahovima da vam paraliziraju potragu za poslom. Preuzmite kontrolu nad njima, priznajte svoje vrline i krenite. Trebat će raditi, ali ako ne prebrodite svoje strahove, nećete se pomaknuti iz stagnirajućeg mjesta na kojem se nalazite.