moj posao
  • 16 veljače, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Tražite posao? PickJobs i potrazi je kraj!

Jeste li ikada razmišljali o tome da u svojemu životopisu lažete o prijašnjim radnim iskustvima, vještinama, odgovornostima, datumima zaposlenja, obrazovanju i drugim detaljima? Niste jedini. Anketa koju je proveo GoBankingRates otkrila je da su milenijalci (u dobi od 25 do 34 godine) lagali vjerojatno pet puta više nego baby boomeri. A dok su zaposlenici generacije Z (oni mlađi od 25 godina) najvjerojatnije razmišljali o laganju.

I dok je #LiesOnMyResume trend na Twitter-u zvučao kao smiješna šala, „šminkanje“ karijere donosi svoje posljedice. Istraživanje provedeno od strane CareerBuilder-a pokazalo je da je više od 75% menadžer za zapošljavanje uhvatilo laži u životopisu. Ako vas tijekom procesa zapošljavanja uhvate u laži, najvjerojatnije ćete biti eliminirani iz njihove baze kandidata. Još gore, ako vas zaposle i kasnije se otkriju laži napisane u vašem životopisu, vjerojatno ćete biti ispraćeni kroz vrata. A otkaz zbog laganja smanjuje vaše izglede za buduće zaposlenje.

Prije nego počnete „šminkati“ svoj životopis, razmotrite ove savjete:

Ne bojite se svojih vještina. Poslodavci uviđaju da pretrpavanje opisa posla s previše potrebnih vještina zastrašuje i plaši kandidate, što su uglavnom digitalne vještine. Čak i ako ste zastrašeni nekim od detaljnih zahtjeva za vještinama, ako mislite da ste sposobni obaviti posao, svejedno biste se trebali prijaviti za posao. U stvarnosti, mnoge od ovih vještina mogu se lako naučiti nakon zapošljavanja. U svojoj prijavi podijelite sve srodne vještine koje već imate. Istaknite svoju prilagodljivost primjerima iz prošlosti u kojima ste naučili ili stekli nove vještine i uspješno prihvatili nove izazove.

Budite iskreni o diplomama koje posjedujete – kao i onima koje nemate. Nemojte nikada tvrditi da imate diplomu ili certifikat koji zapravo nemate. To će biti dovoljan razlog za trenutačni otkaz. Bilo je brojnih slučajeva u kojima su viši rukovoditelji, pa čak i neki političari, bili prisiljeni dati ostavku na položaj samo zato što su lagali o diplomi prije mnogo godina kada su se prvi puta prijavljivali za posao. Dobre vijesti: na današnjem visoko konkurentnom tržištu rada, mnogi poslodavci odbacuju proizvoljne zahtjeve za diplomom koji ih sprečavaju od velikih talenata na ovom trenutnom tržištu rada. Prema nedavnom članku u časopisu HR Dive, poslodavci stavljaju veći naglasak na kombinaciju vještina i ponašanja – kako na vještine temeljene na učinku, kao što su analiza podataka i rješavanje problema, tako i na bihevioralne vještine kao što su sposobnosti i volja za učenjem. Opet, vaša najbolja strategija je podijeliti konkretne razloge zbog kojih imate vještine i možete obavljati posao čak i ako nemate diplomu.

Budite iskreni u vezi s evidencijom nekažnjavanja i povijesti sudskih postupaka. Ovo je još jednom područje o kojem poslodavci počinju ponovno razmišljati. Iako su mnoge države prihvatile inicijativu „Ban the Box“, kojom se uklanja potvrdni okvir o postavljanju pitanja o kriminalnoj prošlosti iz prijava za zapošljavanje, vaš kriminalni dosje se ipak može pojaviti prilikom provjere prošlosti. Budite spremni razgovarati o tome kako ste se promijenili, razvili svoje vještine i kako ste spremni preuzeti novu ulogu. Također će vam pomoći popis preporuka iz vašeg posljednjeg zaposlenja ili volonterskih uloga koje mogu potvrditi vaša nedavna postignuća i vještine.

Nemojte lagati o prethodnom radnom iskustvu ili izmišljati preporuke. Ako to učinite, velika je vjerojatnost da ćete biti uhvaćeni. Nedavno istraživanje koje je proveo SkillSurvey pokazuje da 94% poslodavaca provodi pozadinske provjere preporuka za sve ili bitne uloge. Pošaljite legitimne profesionalne reference i samo one koji imaju iskustva u radu s vama. Naravno, prvo zatražite njihovo odobrenje i porazgovarajte s njima o ulogama za koje se prijavljujete i koje vještine planirate istaknuti u prijavi i eventualnim razgovorima za posao. Zamolite ih da daju povratne informacije o tim područjima u svakoj provjeri referenci. Uvijek je najbolje s njima unaprijed razgovarati kako biste bili sigurni da su voljni dati preporuku, jer potencijalni poslodavci mogu zaključiti da je neodgovor na temelju preporuke negativan.

Razmislite o svojoj dugoročnoj sreći. Naravno, primamljivo je reći da imate vještinu koju nemate kako biste dobili posao. Ali prije nego što to učinite, razmislite o vlastitoj dobrobiti. Ako dobijete posao koji zahtjeva ljudskog, a vi to niste, ili ako kažete da dobro radite pod pritiskom što zapravo nije istina, vjerojatno nećete biti sretni na tom poslu.

Sad kada ste spremni za pisanje životopisa, iskoristite naš besplatni online alat i kreirajte profesionalan životopis!

Laganje u životopisu vjerojatno će vam se negativno odraziti na profesionalnom i osobnom planu. Zato odlučite biti iskreni i, ako vam nedostaju potrebne vještine za određeni posao, pokažite svom potencijalnom poslodavcu kako ste dorasli izazovima i naučili nove vještine kroz prijašnji period. U današnjem konkurentskom okruženju agilnost i volja za učenjem se računaju, a poslodavcima su privlačnije karakterne osobine od diploma.

Zanima vas kakvu plaću možete očekivati? Posjetite PickJobs i saznajte sve što vas zanima!