moj posao
  • 7 veljače, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Pokušavate li se istaknuti i biti uočeni od strane poslodavaca? Profesionalna biografija može vam pomoći da se istaknete iz gomile pokazujući nešto o tome tko ste i čemu težite u svome poslu. Ipak, napisati profesionalnu biografiju lakše je reći nago učiniti. Možda vam je neugodno pisati o sebi i tečno izraziti svoje vrijednosti. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da započnete.

Želite li potpuno besplatno napraviti profesionalan životopis, poslužite se našim online alatom!

Svoju profesionalnu biografiju možete objaviti na svom osobnom web-mjestu, svom blogu, web-mjestu svoje tvrtke, svom profesionalnom portfelju, odjeljku „O meni“ na LinkedIn-u, svojem Facebook profilu, ili pak na mjestu kao što je Instagram. Iako će duljina biografije varirati ovisno o tome gdje ćete je objaviti, korištenje tog nacrta elemenata pomoći će vam da stvorite potpunu biografiju.

Tražite posao? PickJobs je pravo mjesto za Vas!

Kako započeti?

Možda znate imenovati svoju profesiju, ali to zna biti teško jasno i precizno artikulirati, osobito u pisanom obliku. Za početak izradite nacrt onoga što želite uključiti u svoju biografiju koristeći elemente koje navodimo u nastavku. Možete se poslužiti svojim životopisom i drugim dokumentima koji sadrže vaša profesionalna postignuća kako bi vam pomogli, ali svakako izbjegavajte copy-paste-anje.

Također se možete poslužiti profesionalnim biografijama uspješnih stručnjaka kojima se divite. Što one sadrže? Što vas je impresioniralo? Iako ne možete kopirati njihove biografije, možete zabilježiti sastavne elemente, a zatim iste pokušati interpretirati u svojoj biografiji.

Kako biste u svojoj biografiji vidjeli autentičnost, razmislite o tome što biste naglas rekli nekome da vas pita nešto o vašim vrijednostima i postignućima.

Imajte na umu da bi, općenito, profesionalna biografija trebala biti napisana u trećem licu, posebno ako ja namijenjena za web stranicu tvrtke.

Ime i naziv zanimanja

Navedite svoje puno ime i prezime. Ako ste trenutno nezaposleni, navedite naziv svojeg prethodnog zanimanja, ili navedite naziv posla za koji ste kvalificirani.

Opis trenutnog radnog posla

Ovo olakšava čitateljima da bolje shvate zašto bi vaš vi bili dobar odabir za njihovu organizaciju.

Popratna izjava

Ovo je rečenica, ili dvije, koje sadrže vaše profesionalne vrijednosti i razloge zašto se izdvajate od drugih u industriji.

Popis izvanrednih profesionalnih postignuća

Navođenjem nekoliko profesionalnih postignuća omogućujete čitateljima da razumiju vašu razinu stručnosti i na koji način doprinosite svojoj organizaciji ili industriji. Primjeri mogu uključivati kako ste pomogli tvrtki uštedjeti novac, povećati prepoznatljivost ili postigli pozitivne rezultate za svoje klijente.

Osobni podaci

Navođenje nekoliko osobnih podataka može pomoći čitatelju da se s vama poveže na osobnijoj razini. Ukoliko se povežu s vama, veća je vjerojatnost da će nastaviti komunikaciju. Možete navesti hobije, kućne ljubimce, omiljene knjige i filmove, ili pak zanimljivosti o vašem podrijetlu. Naravno, pobrinite se da se osjećate ugodno u vezi svih podijeljenih detalja.

Zanima Vas kako se kreću plaće u Vašoj industriji? Usporedite ih pomoću naše platforme!