moj posao
  • 31 siječnja, 2023
  • Gabriela Holetic
  • 0

Motivacijsko pismo jedan je od najučinkovitijih načina da istaknete svoju prijavu za idealan posao, ali isto tako i dio prijave s kojim se tražitelji posla najviše muče.

Popratno pismo možete biti presudno jer je zapošljavanje više od Vaših vještina i iskustva koje ste naveli u životopisu. Važni su i drugi čimbenici – komunikacijske vještine, intelekt, emocionalna inteligencija, entuzijazam, motivacija, želja i Vaše osobnosti. To je ono čime će Vas popratno pismo istaknuti.

Zanima li Vas kakva je prosječna plaća u području Vaše industrije, to jednostavno možete provjeriti pomoću PickJobs-ove platforme.

Ovo je 8 najčešćih pogrešaka koji posloprimci rade pri slanju prijave za posao:

Prijava bez motivacijskog pisma

Iznenađujući broj kandidata uopće ne šalje popratna pisma; jednostavno pošalju životopis i nadaju se povratnom pozivu. Na skučenom tržištu rada kao što je ovo danas, kada kandidati trebaju nešto što će im pomoći da se istaknu iz gomile, nema smisla prokockati priliku za razgovor o poslu na kojemu ste mogli biti izvrsni.

Pisanje poratnih bilješki umjesto popratnoga pisma

Popratno pismo doista treba biti pismo – pričamo o cijeloj stranici, a ne samo nekoliko redaka koji objašnjavaju da je životopis priložen.

Korištenje motivacijskog pisma kako biste saželi svoj životopis

Najčešća pogreška koji tražitelji posla rade pri pisanju svoga pisma jest to da ga koriste samo kako bi saželi svoj životopis. S tako ograničenim početnim kontaktom, činite si veliku medvjeđu uslugu, ukoliko cijelu stranicu svoga pisma koristite samo za ponavljanje sadržaja napisanoga u životopisu. Popratno pismo trebalo bi Vašoj prijavi dodati nešto novo; informacije koje ne pripadaju životopisu, poput Vaših osobina, radnih navika i objašnjenja zašto ste zainteresirani za posao.

Pretjerivanje

Poslodavci zasigurno zakolutaju očima na uvodne riječi poput „Nećete naći kandidata koji je kvalificiraniji od mene…“ ili „Ja sam najbolji kandidat za ovaj posao…“. Ove vrste izjava djeluju pretjerano drske i naivne, uostalom; koliko god ste jaki kandidat, nemate predodžbu kako izgleda ostatak baze kandidata. Umjesto toga, jednostavno pismo treba biti zaista jednostavno i objasniti zašto ste dobar odabir. Drugim riječima; dokažite, ne govorite.

Pretjerana formalnost

Oni koji traže posao ponekad smatraju da bi trebali biti što formalniji, ali najbolja popratna pisma su napisana u razgovornom, privlačnom tonu. Naravno, nemojte biti pretjerano ležerni – ne koristite sleng, a stvari poput gramatike i pravopisa svakako valja provjeriti. No Vaš ton i jezik trebaju biti razgovorni, prijateljski i privlačni.

Sakrivanje snažnog interesa za posao

Uvjerljivo pismo uistinu treba pokazati da ste uzbuđeni zbog prilike za zapošljavanjem, objašnjavajući zašto (bez pribjegavanja generičkim razlozima koje biste mogli koristiti kada pišete i svakoj drugoj tvrtki).

Slanje istog pisma za svaki posao

Djelatnici u odjelima za ljudske resurse mogu prepoznati razliku između pisma kojega prilažete pri svakoj drugoj prijavi za posao te pisma koje ste prilagodili upravo ovome poslu. Ako Vaše pismo ne odgovara svim poslovima za koje se prijavljujete, to je znak da ga trebate bolje prilagoditi. To ne znači da se zbog toga nećete svidjeti poslodavcima, ali posloprimci koji pobliže objasne zašto su baš oni pravi izbor za taj posao i zašto su zainteresirani za isti, zaista se istječu među svima ostalima. Poslodavci žele kandidate koje taj posao zanima.

„Nazvat ću sljedeći tjedan kako bismo dogovorili razgovor.“

Ovakav pristup djeluje pretjerano agresivno, neprimjereno i napadno. Realnost je da osoba koja se prijavljuje za posao ne zakazuje termin razgovora za posao; već to rade poslodavci.

Prije nego li sastavite kvalitetno motivacijsko pismo, brzo i jednostavno izradite profesionalan životopis pomoću PickJobs-ovog besplatnog online alata!