moj posao
  • 5 siječnja, 2023
  • Ivan Anic
  • 0

Zbog velike želje da se pred mogućim poslodavcem prikažu u što boljem svjetlu, mnogi kandidati za posao diskreditiraju se već u prvom kontaktu, tj. u životopisu i molbi za posao. Kao i u svemu drugome, i pri traženju posla treba se držati jednostavne krilatice “učini stvari jednostavno”, a PickJobs donosi najčešće greške koje vas mogu udaljiti od cilja.

Naslov

Kad šaljete životopis nemojte ga imenovati samo u “životopis”, “CV” ili “Curriculum vitae”. Umjesto toga stavite svoje ime i prezime na vrh dokumenta (npr. CV_Ime_Prezime). To je ono što želite da poslodavac uistinu zapamti te mu omogućuje lakše pretraživanje.

Nedostatak osnovnih podataka

Navodite li u životopisu sve osnovne podatke koje poslodavci žele u njemu pronaći? Ako ne, činite  jednu od najčešćih pogrešaka u životopisu! Upravo izostavljanje osnovnih podataka ubraja se u najčešće pogreške u životopisu! Ako izostavite određene podatke poput datuma rođenja ili završenog obrazovanja, potičete sumnju da u svojem životopisu nešto sakrivate. To za poslodavca može biti eliminacijski kriterij.

Laži

Nekada imate osjećaj da bi vam neka mala laž mogla pomoći i istaknuti vas od mnoštva, no je li to baš tako? Istina je da puno ljudi laže, no također je istina i da ih se u većini slučajeva otkrije, a to si ne želite priuštiti jer vas takva informacija može koštati posla iz snova.

Nikada ne biste trebali lagati o tome koje ste škole pohađali ili na kojem ste fakultetu diplomirali. Većina poslodavaca, pogotovo u većim tvrtkama tražit će vas preslike diploma.

Ako ste u prethodnoj tvrtki radili samo četiri mjeseca , nemojte naveli da ste radili godinu dana kako bi se stekao dojam da ste tamo radili puno duže. Ovakav podatak također se može lako provjeriti jednim telefonskim pozivom vašem prijašnjem poslodavcu i na taj način saznati govorite li istinu.

Pravopisne pogreške

Imajte na umu da svojim životopisom i molbom ujedno i dokazujete svoju pismenost koja je na većini radnih mjesta itekako važna. A čak i ako se radi o radnom mjestu kod kojeg nećete pismeno komunicirati, životopisom bez pravopisnih pogrešaka pokazujete da ste profesionalno pristupali pisanju životopisa čime dokazujete da svoje zadatke obavljate profesionalno.

Prevelika količina podataka

Razumljivo je da poslodavcu želite pokazati koja sva znanja imate i koje vještine posjedujete. No, imajte na umu da postoje podaci koji za određeno radno mjestu nisu ni malo važni, već bespotrebno produžuju životopis što ga automatski čini teže čitkim. Stoga se uvijek pitajte imaju li podaci koje navodite u svom životopisu ikakve veze s radnim mjestom na koje se javljate i dokazujete li specifičnim podatkom da posjedujete određeno znanje ili određenu vještinu.

Rupe u životopisu

U vašem CV-u imate duže „rupe“ od nekoliko mjeseci i godina? Ako postoje duža razdoblja kada niste radili ili bavili se nekom drugom aktivnosti, poslodavac će posumnjati da ste radili nešto što želite prikriti. Primjerice, ako želite zatajiti prekinuti studij ili radno mjesto na „crno“, nemojte to činiti! Niste ponosni zbog nedovršenog studija? Objasnit ćete na intervjuu što ste tada naučili! Strah vas je jer ste radili neprijavljeni? To ne zanima vašeg budućeg poslodavca! Ne ispuštajte duže periode, već radije razmislite kako ih u razgovoru za posao možete iskoristiti u svoju korist!

Slika

Slika u životopisu nije obavezna i ne morate je imati, međutim ponekad ju je poželjno imati. Ali potreno je pripaziti kakvu sliku stavljate. Ni u kojem slučaju nemojte staviti selfie, sliku u kupaćem kostimu, u svečanoj haljini, itd. Vaša slika treba biti profesionalna kao za osobnu iskaznicu.

Naravno, postoji još veliki niz stvari koje bi bilo bolje izbjeći, kao što su:

  • Irelevantno radno iskustvo- ako ste nekada davno radili kao konobar u restoranu, a šaljete prijavu za sasvim drugi posao, nije potrebno navoditi prošla radna iskustva.
  • Privatne stvari- u životopisu nemojte navoditi bračni status, vjeroispovijest i ostale nebitne podatke mogućem budućem poslodavcu.
  • Razlozi o napuštanju prošle tvrtke- mnogi kandidati za posao misle da će im objašnjenja o prošlim napuštanjima tvrtke pomoći u angažmanu, ali istina je suprotna. U životopisu takve stvari valja izbjegavati.
  • Visina plaće- ako se već u životopisu počnu spominjati iznosi, to nije dobro. Pregovori o visini plaće trebaju čekati do razgovora za posao.

Sad kad ste pročitali što treba izbjegavati u životopisu, vrijeme je za pisanje jednog. Nudimo vam već gotove obrasce za životopise. Preuzmite one koji vam se sviđaju, ispunite ih svojim podacima i pošaljite budućim poslodavcima. Sretno!