moj posao
  • 2 siječnja, 2023
  • Ivan Anic
  • 0

Ako se pitate kako napisati životopis a nemate nikakvog radnog iskustva – na pravom ste mjestu. Naime, ako ste tek završili srednjoškolsko obrazovanje ili ste stekli diplomu nakon završenog studija ili imate radnog iskustva, ali želite promijeniti područje rada ili industriji, vjerojatno ćete se osjećati ograničeno zbog nedostatka iskustva. Međutim, imajte u vidu da je svaka stručna osoba danas, u nekom trenutku svoje karijere bila u istoj poziciji kao i vi. Ako potrazi posla pristupite s pravom strategijom i uz odlično sastavljen životopis, uz navođenje relevantnih vještina koje posjedujete i sposobnosti da ih na pravi način predočite potencijalnom poslodavcu, bez obzira na to koliko iskustva imate, na dobrom ste putu da dobijete prvi posao.

Ključno je u životopisu uvjeriti poslodavca da ste bez obzira na iskustvo upravo vi pravi kandidat za posao, a u nastavku vam donosimo kako napisati životopis bez obzira na iskustvo. PickJobs vam donosi savjete koji će vam pomoći da se istaknete i da potencijalni poslodavac upravo vas uzme u obzir kao najboljeg kandidata za poziciju za koju ste se prijavili za posao.

Što manje teksta

Iako ovaj savjet može zvučati kontradiktorno za nekoga tko ionako nema što staviti u životopis, s manje teksta vaš će životopis izgledati konciznije. Odaberite neki od naših predložaka, podijelite životopis u nekoliko glavnih cjelina: osnovne informacije i kontakt podaci, obrazovanje, interesi i hobiji te nešto dodatno ako imate (volontersko iskustvo, prakse, razmjene…). U svaku od tih cjelina unesite osnovne informacije . Primjerice, umjesto U slobodno vrijeme volim fotografirati, pod cjelinu za interese i hobije napišite fotografija i dodajte poveznicu na svoj portfolio ili Instagram profil na kojem objavljujete fotografije.

Sve se računa

Studenti često zaborave da je iskustvo koje stječu na fakultetu itekako korisno, pogotovo ako se javljaju za studentski posao u struci. Ako ste na fakultetu radili marketinšku studiju slučaja, a javljate se na posao u marketingu, uključite svoje iskustvo i opišite ukratko što ste naučili tijekom pisanja rada. To ne znači da trebate u životopis pisati koje ste sve kolegije odslušali i koju ste ocjenu dobili na ispitu, no ako je nešto na fakultetu bilo vezano uz industriju u kojoj se javljate na posao, uključite to. Poslodavac će cijeniti svako dodatno znanje.

Uz to, nemojte zaboraviti uključiti edukacije, certifikate, volontiranje, organizacije studentskih konferencija, članstvo u klubovima na fakultetu… Čak i ako takvo iskustvo nije usko vezano uz posao, poslodavcu će pokazati kako ste proaktivani i kako se možete dobro organizirati uz fakultetske obaveze.

Preporuke

Ukoliko ste se iskazali kroz pojedine kolegije svakako zamolite profesore da vam sastave kratku preporuku. Preporuka jednog ili dva profesora iz područja kojim biste se željeli baviti u budućnosti bit će više nego dovoljna. Pod preporukama je, uz odobrenje osobe koja vas preporuča, dovoljno navesti njeno ime i prezime, funkciju i mjesto rada (škola/fakultet) te kontakt – broj mobitela ili mail adresu.

Strani jezici

Engleski, njemački, talijanski…pobrojite sve strane jezike koje govorite. Ukoliko ste stekli diplome iz pojedinih škola stranih jezika navedite godinu školovanja i stjecanja diploma/certifikata, naziv škole stranih jezika te stupanj koji ste završili.

Ne podcjenjujte svoje znanje

Jedna od najgorih stvari koju možete napraviti dok pišete životopis je precjenjivanje svojih znanja i mogućnosti (ili – laganje). No, loše je i podcjenjivati svoja znanja i ne navoditi ih u životopisu. Čak i ako se ne služite Excelom na dnevnoj bazi, vjerojatno znate osnove pa slobodno to navedite u životopisu. Korištenje društvenih mreža, iako možda misliate d za to nije potrebno puno vještine, iz perspektive ljudi koji ih inače ne koriste može izgledati kao vrlo korisna vještina. Neke od korisnih vještina koje također možete uključiti su: pisanje, vozačka dozvola, prezentacijske vještine i izrada prezentacije…

Na vama je sada da savjete pretočite u djelo- u ovom slučaju u dobar životopis. Zato vam nudimo već gotove, besplatne obrasce za životopise. Preuzmite one koji vam se sviđaju, ispunite ih svojim podacima. Pritom ubrojite gore navedene savjete i pošaljite životopis budućim poslodavcima. Sretno!